Venäjän viinintuottajat kävivät Helsingissä, osuuskunnille luvassa helpotuksia

Etelä-Venäjään kuuluvan Krasnodarin viinintuottajat esittelivät tuotantoaan maaliskuussa Venäjän suurlähetystössä Helsingissä. Vaikka Venäjän viinit ovat jo laadultaan verrattavissa muun Euroopan viineihin, ovat ne suomalaisille melko tuntemattomia.

Teksti: RIKU-MATTI AKKANEN | Kuva: LERA GATS-RIMMINKANGAS
Jaa artikkeli

Etelä-Venäjään kuuluvan Krasnodarin viinintuottajat esittelivät tuotantoaan maaliskuussa Venäjän suurlähetystössä Helsingissä. Vaikka Venäjän viinit ovat jo laadultaan verrattavissa muun Euroopan viineihin, ovat ne suomalaisille melko tuntemattomia. Alueen viineistä Alkon hyllyiltä löytyy ainoastaan Abrau-Durson kuohuviiniä. Vaikka tunnusteluja on käyty, itänaapurin viinejä ei toistaiseksi saa vielä enempää Suomesta.

Alle kymmenen suurta etelävenäläistä brändiä hallitsevat Venäjän viinimarkkinoita, mutta maasta löytyy myös pientuottajiia. Niiden viini on laadultaan epätasaisempaa kuin suurilla viinitehtailla. Sitä myydään usein muovipulloissa vaikkapa uimarannoilla. Venäjällä ”autotalliviinien” myyntikanavaksi onkin väläytetty osuuskuntia.

”Pienten toimijoiden on vaikea täyttää kaikkia vaatimuksia saadakseen tarvittavat lisenssit. Tänä vuonna aluehallinto myöntää pienille viinintuottajille tukia osuuskuntien perustamiseen ja antaa niille verohelpotuksia”, tilaisuudessa puhunut Krasnodarin alueen Kehitysyhtiön johtaja Pavel Majorov kertoi.

Samat teemat olivat esillä lokakuussa 2019, kun Osuustoiminta-lehti tutustui Krasnodarin alueen viinintuotantoon MTK:n ja Osuustoimintakeskus Pellervon delegaation mukana. Tuolloin järjestettiin pyöreän pöydän tapaaminen, johon osallistuivat Krasnodarin alueen

viinintuottajien lisäksi paikallishallinnon ja tuottajajärjestö Kuban-AKKOR:n edustajat.

Tuottajajärjestön vieraana ollut suomalaisryhmä vieraili lisäksi Kubanin maatalousmessuilla. Vierailuohjelmaan sisältyi myös tapaamisia tuottajajärjestön ja alueen maatalousministeriön edustajien kanssa.

Venäjän viinitarhat sijaitsevat subtrooppisella vyöhykkeellä Mustanmeren ympäristössä, jossa satopotentiaali on lämmön ja hedelmällisen maaperän vuoksi suuri. Siellä myös Krasnodar sijaitsee.

Venäjän viineistä jopa 48 prosenttia ja kuohuviineistä 32 prosenttia tuotetaan tällä alueella. Kolmasosa maan viinitiloista sijaitsee Krasnodarissa.

Viinintuottajien esittäytymistilaisuuden järjesti Venäjän Federaation kaupallinen edustusto Suomessa.

Esittelyyn osallistuivat viinitalot Fanagoria, Chateau Tamagne, Usadba Divnomorskoe, Burnier, Lefkadia ja Abrau-Durso.

Niiden tuotteita myydään 22 maahan, eniten IVY-maihin. Vienti on käynnistynyt myös Isoon-Britanniaan, Brasiliaan, Espanjaan, Belgiaan ja Kanadaan.

Left Menu Icon
Right Menu Icon