1. Strategia kuntoon
Onko osuuskunnallasi strategia? Hienoa, mutta olisiko aika päivittää sitä?Osuuskunnan strategia on kelpo kehittämisen työkalu ja näyttää suunnan osuuskunnan toiminnalle. Ota asia esille osuuskunnan hallituksessa ja tehkää päätös osuuskunnan strategian tekemisestä. Hallitus valmistelee strategian tekemiselle päivän tai pari, johon kaikki osuuskunnan jäsenet ovat tervetulleita. Kirjallisuutta ja työkaluja strategiatyöhön löytyy runsaasti. Ehkäpä osuuskunnassa on jäsenenä joku, joka on jo ollut tekemässä strategiaa.
2. Hanki tietoa
Osuuskunnan kehittämisen tulee perustua aidolle tarpeelle ja tulevaisuuden ennakoinnille. Maailma muuttuu nyt nopeasti. Tulevaisuuden ennakointiin on kuitenkin työkaluja ja tietoa. Tutustu esimerkiksi Sitran megatrendit –katsauksiin ja ennakointityökaluihin, niin saat kuvan mahdollisista osuuskunnan toimintaan liittyvistä suurista muutostrendeistä. Lisää informaatiota löytyy myös osuuskuntasi toimialaan liittyvistä toimialakatsauksista. Ehkä kaikkein arvokkainta tietoa saat kuitenkin tiedustelemalla oman osuuskuntasi jäseniltä, asiakkailta ja muilta sidosryhmiltä heidän tarpeitaan. Tähän työhön voit käyttää esimerkiksi palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja.
3. Tee suunnitelma
Kun osuuskunnan strategia on kunnossa ja teillä on tietoon perustuva käsitys siitä mitä asioita teidän tulee yrityksessänne kehittää osuuskunnassa, on aika tehdä kehittämissuunnitelma. Aivan ensin kannattaa valita kehitettävä kohde, sille tavoitteet, tekijät, aikataulu ja muut resurssit. Suunnitelma on hyvä tehdä projektin muotoon, jolloin sitä on helpompi toteuttaa, ohjata ja sen tuloksia seurata. Suunnitelman tekeminen ja hyväksyntä ovat hallituksen vastuulla, mutta sen tekemiseen kannattaa osallistaa myös osuuskunnan muita jäseniä.
4. Kehitä
Kehittämistyö voi alkaa, kun osuuskunnalla on selkeä suunnitelma siitä, mitä kehitetään, mikä on kehittämisen tulos, ketkä osallistuvat kehittämistyöhön, millaisia resursseja tarvitaan ja millä aikataululla työ tehdään. On tärkeää, että hallitus seuraa työn etenemistä ja prosessin etenemisestä viestitään jäsenistölle. Kehittämisprojektin päätyttyä arvioidaan tavoitteiden onnistuminen ja päätetään mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Työ ei pääty tähän, vaan kehittämiskohdetta arvioidaan säännöllisesti ja siihen tehdään parannuksia ja muutoksia aina tarpeen mukaan.
Kirjoittajat ovat Humanistisen ammattikorkeakoulun TKI-erityisasiantuntija Petri Katajarinne ja projektipäällikkö Kaisa Suokas.
Tiesitkö, että Suomessa on yli 400 luovien alojen osuuskuntaa!