Bengt Sven Arvid Wallén syntyi Loviisassa 21.8.1934 vanhempiensa Ines Josefina (o.s. Amberg) ja Arvid Wallénin ainoana lapsena. Perheen koti sijaitsi Tavastbyssä Loviisan pohjoispuolella, ja siellä Bengt vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa, jotka olivat täynnä leikkejä ja urheilutoimintaa eri muodoissa.
Bygdegårdenin seuraintalo ja sen urheilukenttä olivat keskipiste eri kylien, kuten Tavastby, Hommansby, Andersby ja Skinnarby, lapsille ja nuorille.
Paikallinen urheiluseura Bygdegårdens Hopp loi perustan Bengtin merkittävälle urheiluinnolle, joka kesti koko hänen elämänsä ajan.
Bengt opiskeli ja valmistui ylioppilaaksi Loviisassa. Lukioaikana hän kohtasi elämänsä suuren rakkauden, Regina Stenwallin. Pari avioitui Loviisan kirkossa 25.8.1957 ja muutti hieman myöhemmin Helsinkiin, jossa molemmat aloittivat opintonsa Helsingin yliopistossa.
Bengt opiskeli muun muassa maitotaloustiedettä, kemiaa sekä maataloutta maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa, ja Regina opiskeli muun muassa pohjoismaista filologiaa ja maailmankirjallisuutta humanistisessa tiedekunnassa.
Pariskunnalle syntyi kolme lasta – Dan, Björn ja Ann.
Bengtin ammatillinen ura tuoreena maitotalousteknikkona oli jo varhain viitoitettu. Hänen isänsä Arvid ja isoisänsä Anders olivat molemmat kylien juustomestareita 1900-luvun alussa, tuolloin seutu oli yksi Suomen meijerivaltaisimmista alueista.
Kaikki tämä ja paljon muuta on dokumentoitu Bengtin merkkiteoksessa ”Ostnyland” *) (2000), josta tuli bestseller.
Bengt aloitti vuonna 1966 sihteerinä ja asiantuntijana Etelä-Suomen maitotalousliitossa (Södra Finlands Mejeriförbund), samalla hän toimi tilintarkastus- ja kirjanpitokonsulttina suomenruotsalaisten osuuskuntien keskusjärjestön Finlands Svenska Andelsförbundin (Andelsförbundet) palveluksessa.
1970-luvulla Bengt valittiin Andelsförbundetin toimitusjohtajaksi (1974-77), sittemmin hän ehti pitkään olla myös järjestön hallituksen jäsen, varapuheenjohtaja sekä hallituksen puheenjohtaja (1978-1995).
Samalla hän toimi varatoimitusjohtajana keskusosuuskunta Enighetenissä. Vuonna 1993 Bengt allekirjoitti historiallisen yhteistyösopimuksen Andelsförbundetin ja Pellervon välillä, yhteistyö jatkuu edelleen.
Enighetenissä Bengt vastasi myös meijerituotteiden viennistä Eurooppaan. Siinä hän onnistui erinomaisesti, ja tuli laajalti arvostetuksi eurooppalaisten kollegoiden keskuudessa ”Käsebruderina”. **)
Osuustoiminnassa Bengt Wallén oli moniottelija. Hän teki pitkän uran erilaisissa asiantuntija- ja konsulttitehtävissä, ja näistä hän nousi Andelsförbundetin toimitusjohtajaksi.
Wallén oli ahkera kirjoittaja. Tästä mainittakoon vihkomuotoinen puheenvuoro ”Känner Du vår kooperation?” (Tunnetko osuustoimintaamme).
Vihkosta jaettiin kouluihin jäsenyritysten kautta. Tällä tavalla Wallén oli myös viestinnän pioneeri oppilaitosten suuntaan.
Wallénilla oli keskeinen rooli merkittäväksi julkaisuksi osoittautuneen Andelsförbundetin 80-vuotishistoriikin tuottamisessa, minkä hän teki työuransa jälkeen. Tämä osoittaa hänen syvällistä innoitustaan ja uskollisuuttaan osuustoiminnan aatteelle.
Moniosaajuutta kuvaa myös, että Wallén, entinen Andelsförbundetin toimitusjohtaja, valittiin myöhemmin järjestön hallituksen jäseneksi ja lopulta sen puheenjohtajaksi.
Pitkän työuransa aikana Bengtistä kehittyi maitotaloustuotteiden, erityisesti juustojen kansansivistäjä. Bengt oli mukana perustamassa juustoseuroja, kuten Finlands Ostsällskap, joka perustettiin vuonna 1961 erilaisten juustojen ystäville, ja myöhemmin itäuusimaalainen Östra Nylands Ostsällskap.
2000-luvun alussa Bengt piti kulinaariesitelmiä Martoille ja monille muille yhdistyksille juuston ja viinin yhteensopivuudesta. Vielä 80-vuotiaana Bengt kirjoitti säännöllisesti suosittuja juustopalstoja Hufvudstadsbladetiin.
Työuransa aikana Bengt omaksui osuustoiminnan pehmeät ja demokraattiset arvot sekä yhteiskuntavastuun. Bengtin arvot näkyivät myös hänen sitoutumisessaan vapaaehtoistyöhön, joka olivat hänelle tärkeää.
Viidenkymmenen vuoden ajan Bengt oli mukana Odd Fellow -toiminnassa, joka toimii ystävyyden, rakkauden ja totuuden periaatteilla. Bengt oli myös yhdessä Reginan kanssa aktiivinen FDUV-yhdistyksessä, joka tekee työtä eri toimintarajoitteita omaavien henkilöiden puolesta.
Osuustoiminnan elinvoima ja tulevaisuus ruotsinkielisessä Suomessa olivat Wallénin sydäntä lähellä.
Tunnetuksi on jäänyt hänen lausumansa vuodelta 1992: ”Andelsförbundetin yhteistyömallin lähtökohtana on ollut pitää suomenruotsalainen osuustoiminta yhdessä.”
Ihmisenä Bengt oli rakastettu puoliso ja hyvä, rakastava isä ja isoisä lapsille, lapsenlapsille ja lapsenlapsenlapsille.
Hän oli todellinen ystävä ja uskollinen palvelija, silmissään pilke ja mielessä optimistinen, valoisa elämänasenne. Me monet jäämme häntä kaipaamaan, hänen mutkattomuuttaan ja rakastavaa katsettaan.
Björn Wallén, Bengtin poika
Kari Huhtala, Finlands Svenska Andelsförbundin toimitusjohtaja
*) sanaleikki sanoista ”Ostnyland” = ”Juustouusimaa” vrt. Östra Nyland = Itä-Uusimaa (toim. huom.)
’’) Käse=juusto, bruder=veli (saks., toim. huom.)