Osuuskunnat vastaavat sote-palvelujen haasteisiin

Osuuskuntien vahvuuksia sote-alalla ovat paikallisuus, yhteistyö ja joustavuus.

Teksti Riku-Matti Akkanen
Jaa artikkeli

Pellervon Aamussa maanantaina 7. huhtikuuta keskusteltiin osuuskunnista sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajina. Tilaisuuden juonsi Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko, joka muistutti sote-palveluiden saatavuuden, kustannusten ja uuden hallintomallin olevan keskiössä kevään kunta- ja aluevaaleissa.

Pellervon Aamussa pohdittiin, miten osuuskunnat voisivat vastata sote-palvelujen haasteisiin ja mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat alan ammattilaisille ja hyvinvointialueille.

Kototuote: ”Meillä on ovi aina auki”

Osuuskunta Kototuote on Ylivieskassa toimiva, paikallisten naisyrittäjien vuonna 1996 perustama osuuskunta, joka tarjoaa kotihoitoa ja monipuolisia arjen tukipalveluita Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Pohde), erityisesti Kalajokilaakson alueella.

Palveluihin kuuluvat muun muassa kotihoiva, omaishoitajien sijaisuudet, kotisiivous ja pihatyöt.

Osuuskunta Kototuotteen toimitusjohtaja Sanni Koivu kertoo:

“Tarjoamme kotihoitoa ja tukipalveluita, ja toimintaamme ohjaa ajatus paikallisuudesta ja yhteisöllisyydestä – meillä ei ole jäykkää hierarkiaa, vaan olemme kaikki työkavereita keskenämme.”

”Olemme tuiki tavallisia ihmisiä, pieni organisaatio ja toimisto, johon on aina ovet auki.”

Kototuote on voittoa tavoittelematon, paikallisten omistama osuuskunta, joka on saanut erinomaiset asiakastyytyväisyystulokset.

“Voitto käytetään toiminnan kehittämiseen ja työntekijöiden palkitsemiseen. Meille tulisi enemmän ihmisiä töihin kuin pystymme ottamaan”, toimitusjohtaja toteaa.

Hallituksen puheenjohtaja Tuula Korkia-aho näkee yksityisten toimijoiden roolin tärkeänä myös julkisen sektorin rinnalla:

“Ilman meidän panostamme ei julkinenkaan pärjää.”

Kototuote työllistää 24 vakituista työntekijää ja palvelee noin 300 asiakasta. Yritys sai vuonna 2020 luvan toimia yksityisenä terveydenhuollon palveluntuottajana.

Osuuskunta on tunnettu laadukkaasta asiakaspalvelustaan.

Se sai esimerkiksi THL:n asiakastyytyväisyyskyselyssä vuonna 2022 Suomen parhaat arviot. Lisäksi Kototuote palkittiin vuonna 2023 Ylivieskan houkuttelevimpana työpaikkana.

Kantamoinen tuo sydämen sote-työhön

Kantamoinen on nuori, koronavuosina perustettu osuuskunta, jossa toimii moniammatillinen ja kokenut tiimi sote- ja terapia-alalta.

Kantamoinen toimii Lempäälässä ja tarjoaa tukea alan yrittäjille sekä vuokraa työtiloja Ideaparkista.

Palvelut toteutetaan luotettavasti myös etänä koko Suomessa, ja niissä hyödynnetään luontolähtöisiä menetelmiä, kuten retkiä, mökkipäiviä ja lemmikkien osallisuutta.

Kantamoisen Sirpa Mäkinen painottaa, että osuuskunnassa yrittäjä on itse myös palvelun tuottaja – ja tämä näkyy työn laadussa.

“Meillä on monipuolinen tiimi ja palveluvalikoima, jota toteutamme asiakaslähtöisesti ja luontolähtöisiä menetelmiä hyödyntäen”, Mäkinen kertoo.

Kantamoinen toimii erityisesti perhe- ja päihdekuntoutuksen parissa ja tarjoaa alustan sote-alan ammattilaisille itsenäiseen työhön, mutta yhteisön tuella.

Kantamoisen Lempäälän Ideaparkissa pyörittämällä Terapiaparkilla on Valviran lupa yksityisten terveydenhuollon palveluiden tuottamiseen, ja sen ammattilaiset voivat työskennellä myös kouluissa ja laitoksissa.

Kantamoisessa korostuvat yrittäjälähtöisyys, paikallisuus ja yhteisöllisyys. Osuuskuntamalli mahdollistaa tasavertaisen, ketterän ja luotettavan toimintatavan, jossa palvelut suunnitellaan asiakkaiden tarpeisiin palvelumuotoilun keinoin.

Sotessa aika siirtyä teoriasta käytäntöön

Arvoliiton toimitusjohtaja Susanna Kallama uskoo, että sote-uudistuksessa on nyt aika siirtyä käytännön tasolle:

“Tarvitsemme parempia palveluita ja vaihtoehtoja – osuuskunnat voivat olla tässä ratkaisevia. Paikallisuus, yhteisöllisyys ja asiakkaan valinnanvapaus ovat avainasemassa.”

Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Hanna-Maija Kause korostaa, että tulevaisuuden haasteet vaativat ketteriä ja uusia toimijoita sote-kentälle.

“Osuuskunnat voivat tuoda kaivattua joustavuutta ja paikallista asiantuntemusta, mikä helpottaa hyvinvointialueiden työtä.”

Katso webinaarin tallenne

Yhteistyö ja yhteisöllisyys ratkaisun avaimina

Pellervon Aamu osoitti, että osuuskunnat tarjoavat sote-alalle inhimillisen ja joustavan vaihtoehdon, joka voi vastata sekä palvelutarpeisiin että työelämän murrokseen.

Ne tarjoavat ammattilaisille mahdollisuuden yrittäjyyteen ilman yksin jäämistä – ja hyvinvointialueille sitoutuneita, laadukkaita palveluntuottajia.

Lue myös kokoomuksen Paula Risikon kirjoitus osuuskunnista sote-alalla:

Left Menu Icon
Right Menu Icon