5 vinkkiä
1
Tunnista työnantajuus
Vaikkapa käsityöläisten perustama osuuskunta on työnantajana silloin, kun se markkinoi ja myy omissa nimissään palveluja, ja on sopimussuhteessa työn teettäjään. Työntekijä on työsuhteessa osuuskuntaan, kun hänellä on vakituinen, määräaikainen tai osa-aikainen työsopimus, josta maksetaan palkkaa. Sopimus tulee tehdä kirjallisena, ja sillä luodaan työnantajalle kirjallisesti todennettu käskyvalta työntekijän työntekoon liittyvissä asioissa.
2
Noudata työehtosopimusta
Työehtosopimus on ammattiliittojen ja työnantajan tai työnantajaliiton välinen sopimus tietyn alan tai työnantajan työntekijöihin noudatettavista työnteon ehdoista. Näitä määräyksiä tulee noudattaa, vaikka yritys ei kuuluisi työnantajaliittoon. Työehtoihin kuuluvat: palkka, työaika, lomat ja muut edut. Osuuskunnassa voidaan joutua noudattamaan myös useampaa eri työehtosopimusta, jos henkilöitä työskentelee eri tehtävissä.
3
Huolehdi työturvallisuudesta
Osuuskunta on työnantajana vastuussa työntekijöidensä työturvallisuudesta ja siitä, että noudatetaan työturvallisuuslakia sekä muita lakien ja sopimusten asettamia velvoitteita. Työnantajan on varmistettava, että työntekijät tuntevat työnsä vaarat ja haitat sekä osaavat huomioida työturvallisuuden. Vastuukysymysten kannalta on tärkeä perehdyttää työntekijät tehtäviinsä ja työvälineiden turvalliseen käyttöön.
4
Osuuskunta on vastuussa työntekijöistään
Osuuskunta on velvollinen korvaamaan, jos työntekijän virhe tai laiminlyönti aiheuttaa vahinkoa kolmannelle osapuolelle. Työnantajan vastuu kattaa kaikki työntekijät, mutta myös itsenäiset urakoitsijat, jotka työskentelevät työntekijöiden kaltaisessa asemassa. Vastuuvakuutukset on syytä hoitaa työstä mahdollisesti aiheutuvien korvausten mukaiselle tasolle.
5
Työterveyshuolto
Kun osuuskuntaan on palkattu vähintään yksi osa-aikainenkin työntekijä, on silloin työterveyshuoltolain mukaan velvollisuus järjestää ehkäisevän työterveyshuollon palvelut. Työterveyshuollon tärkein tehtävä on edistää ja ylläpitää työkykyä ja terveyttä sekä ehkäistä työperäisiä sairauksia, vaaroja ja haittoja. Halutessaan osuuskunta voi järjestää työntekijöilleen myös yleislääkäritasoisen sairaanhoidon osana työterveyshuoltoa.
Kirjoittaja on Pudasjärven Kehitys Oy:n yritysneuvoja.