Gebhard – seurapiirikomedia Maijusta

Kun puhutaan suomalaisista keksinnöistä, nostetaan esiin Maiju Gebhard, eikä suotta. Astiakuivauskaapin keksimisestä tutuksi tullut nimi, mutta hän on paljon muutakin. Suomalaisen työn tehostamisen ja emännän toimien helpottaminen olivat hänelle sydämen asioita.

Teksti Marko Itkonen | Kuvat Janne Kulosaari
Jaa artikkeli

 Valkeakoskelainen teatteriryhmä, Teatteri-illat, on nostanut Maiju Gebhardin juuri ensi-iltansa saaneen näytelmän keskiöön. Gebhard – seurapiirikomedia Maijusta kertoo tarinan tämän vaikuttajanaisen elämästä ja työn tuloksista.

Vahvat ja toimeliaat naiset

Näytelmän keskiössä ovat naiset, jotka järjestävät asiat. Maijun lapsuudessa tutustutaan Hedvig-äitiin, joka pitää perheen ja sen kulissit pystyssä.

Taloudenhoitaja Fanni toimii yhteiskunnan äänenä ja ehdollistajana. Vahvojen naisten yhteentörmäykseltäkään ei voida välttyä, kun Maijun isoveli Oras tuo kotiin kihlattunsa Kaisun.

Maijun lapsuus on täynnä synkkiä tapahtumia, jotka kasvattavat hänestä perhekeskeisen naisenaseman puolestapuhujan.

Pienviljelijän arjen ja osuuskauppaliikkeen äärellä elävä Maiju oli toiminnan ihminen, joka tuotti opetuskirjallisuutta ja kasvatuksellisia komedioita.

Työteho- ja Pellervo-Seuran puuhanainen kulki vanhempiensa Hanneksen ja Hedvigin jalanjäljissä tehden työtä tasa-arvon eteen.

Maiju tarkastaa taloudenhoitaja Fannin korjaustyötä.

Näytelmä, jota ei tarvitse lavastaa

Valkeakosken keskustan tuntumassa Kauppilanmäen museoalueella on työväentalo 1800-luvulta.

Museon penkit on päällystetty räsymatoilla. Tummuneiden hirsien väleistä pilkahtelee ilta-aurinko näyttämölle, jossa komeilee vain museon pöytä. Siinä on näytelmän ainoa lavaste.

Tunnelma on tuoksuineen täydellinen paluu menneisyyteen, jota tukevat museolta lainassa olevat tarvikkeet ja vaatteet.
Näyttelijä Pia Vaittinen juhlii Maijun roolilla 50-vuotista taiteilijan uraansa.

Rooli on samaan aikaan vahva, hauras, siveellisen kasvatuksen saanut ja rohkean leikkisä.

Yleisö on vajaan metrin päässä esiintyjästä, joten näytellä ei juurikaan voi. Jokainen tunne ja tapahtuma pitää elää todeksi.

Näytelmässä on kolme tasoa, jotka ovat vahvassa vuoropuhelussa toistensa kanssa. Näytelmä on historiallinen teos, joka kertoo omasta ajastaan.

Toinen taso on yleisön kokemus, jossa näytelmän tapahtumia ja ilmiöitä peilataan nykyhetkeen.

Kolmas taso on symbolinen. Esineillä, sanoilla ja tapahtumilla luodaan jotain, joka kuvastaa jotain oikeaa, mutta ei alleviivaa tai selittele.

”Rooli on samaan aikaan vahva, hauras, siveellisen kasvatuksen saanut ja rohkean leikkisä.”

Teatteri-illat tarjoaa uusia kokemuksia

Teatteri-illat työryhmälle myönnettiin viime vuonna Valkeakosken kaupungin kulttuuripalkinto merkittävästä kulttuurityöstä.

Vuosittain he tekevät kesäteatteriin kaksi kantaesitettävää pienoisnäytelmää, jotka esitetään saman illan aikana.

Gebhardin parina nähdään aivan erilainen kappale. Kyseessä on tyypillinen tingeltangeli, eli farssimainen hupaelma, Vastatuulessa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Itkonen. Rooleissa: Pia Vaittinen, Ulla Huoviala-Kääpä, Katja Sillanpää ja Pauliina Syrjälä. Koreografi: Adrian Lui. Tekniikka esityksissä: Mira Flinkman

Kirjoittaja on Etelä-Pirkanmaan Osuuspankin edustajiston jäsen.

Lisää tietoa näytelmistä ja lipunmyynti www.teatteriillat.com

Tulevat esityspäivät:
TI 21.6. klo 18
KE 22.6. klo 18
MA 27.6. klo 18
TI 28.6. klo 18
TO 30.6. klo 18
TI 12.7. klo 18
TO 14.7. klo 18

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon