Kesäkuun loppuun asti EU-puheenjohtajamaana toimivan Ranskan motto on ”elpyminen, voima, yhteenkuuluvuus”. EU:n
lainsäädäntötyössä maa on keskittynyt muun muassa vihreään siirtymään.
Erityistä huomiota Ranska on halunnut kiinnittää vähähiiliseen maatalouteen ja hiilensidontaan tavoitteenaan siirtymä kohti vähähiilisten merkintöjen tunnustamista unionin kattavasti.
Etusijalla ovat olleet maatiloilla ja metsätalousyrityksissä toteutetut toimet ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Euroopan komissio järjesti toukokuussa Ranskan Bretagneen kolmipäiväisen lehdistömatkan, jonka aiheena olivat ympäristöystävälliset maatalouden mallit. Esimerkkitiloilla perehdyttiin alkutuotantoon, mutta joissain kohteissa valmistettiin myös juustoa ja jugurttia.
”Jos hiiliviljelyä halutaan soveltaa yleisesti, viljelijöiden on saatava korvauksia aiheutuneista lisäkustannuksista.”
Tutustumiskierroksen taustalla on Euroopan komission vuoden 2021 lopulla antama tiedonanto kestävistä hiilenkierroista, jotka ovat osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa.
Vähähiilisen maatalouden konseptilla pyritään vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja lisäämään hiilen varastoitumista maaperään vastuullisten viljelykäytäntöjen avulla
Viljelijät voivat tuottajaorganisaatioiden, joihin osuuskunnatkin kuuluvat, kautta edistää EU:n pyrkimyksiä kestävään kehitykseen.
Unionin yhteisen maatalouspolitiikan CAP:n tavoitteita ovat esimerkiksi luonnonvarojen kestävä käyttö ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen.
Euroopan tuottajien ja osuuskuntien järjestö Copa-Cogeca korostaa, että jos hiiliviljelyä halutaan soveltaa yleisesti, viljelijöiden on saatava korvauksia aiheutuneista lisäkustannuksista.
Osuustoiminnallinen Bretagne
Vähähiilisyyden tavoite korostuu maidontuotannossa, josta syntyy runsaasti metaania. Ranskassa on kaikkiaan 51 600 maitotilaa, joista vähähiilisiä on 15 000.
Kunnianhimoisena pyrkimyksenä on pienentää maidontuotannon hiilidioksidimäärää 17 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.
Käytännön ratkaisuja on etsitty myös 3,1 miljoonan asukkaan Bretagnessa, joka on Ranskan johtava maatalousalue. Alueella tuotettu maitomäärä on 22 prosenttia koko Ranskan tuotannosta.
Maidon keräilystä ja toimituksista 64 prosenttia on Bretagnessa osuuskuntien vastuulla.
Koko Ranskan suurin meijeriosuuskunta on Sodiaal, joka kerää 4,7 miljardia litraa maitoa vuodessa 17 000 tuottajajäseneltään.
Se pyrkii pienentämään hiilijalanjälkeään tehtaidensa ja maidonkeruun osalta 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Osuuskunnan maidontuottajat voivat puolestaan lisätä esimerkiksi nurmipeltoja sitomaan nykyistä enemmän hiilidioksidia ja tehdä lannasta biokaasuakorvaamaan fossiilisia polttoaineita.