PeeÄssä näyttää esimerkkiä – näin nuorten äänen saa kuuluviin

Osuuskauppa PeeÄssän ja Kuopion Nuorkauppakamarin toteuttama Nuoristo-projekti kokosi yhteen 60 pohjoissavolaista nuorta saadakseen heidän ajatuksensa osaksi osuuskaupan päätöksentekoa. Vaikuttajaryhmän 14–17-vuotiaat nuoret kokoontuivat vuoden 2024 aikana kolme kertaa keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.

Teksti Hanna Muukka | Kuvat Peeässä ja Pixabay
Jaa artikkeli

Projektin syntytaustasta ja tavoitteista kertoo projektipäällikkö Anni Paananen Kuopion Nuorkauppakamarista:

”Idea Nuoristosta syntyi yhteistyössä PeeÄssän kanssa, kun mietimme, miten ymmärtää paremmin nuorten ajatuksia, odotuksia ja maailmankuvaa. Hanke sai alkunsa syksyllä 2023, ja Nuoriston hakuprosessin saimme käyntiin heti loppuvuodesta.”

Nuorten rekrytoinnista vastasi Kuopion Nuorkauppakamari, joka hoiti markkinoinnin jakamalla tietoa hankkeesta Pohjois-Savon alueen kouluille opinto-ohjaajien ja rehtoreiden kautta sekä mediatiedotteilla.

Rekrytointia toteutettiin lisäksi Nuorkauppakamarin ja PeeÄssän sosiaalisessa mediassa sekä myymälöissä. Hakemukset toimitettiin PeeÄssälle, ja lopulliset osallistujat valittiin videohaastattelun perusteella.

Nuoria kannattaa kuunnella

Vuoden 2024 aikana pidettiin kolme keskustelutilaisuutta Kuopiossa Sokos Hotel Puijonsarvessa. Myös etäosallistuminen oli mahdollista.

Nuoret saivat pohtia, mitä vastuullisuus heille tarkoittaa, millaisia kokemuksia heillä on työelämästä ja mitä odotuksia nuorilla on työnantajiaan kohtaan.

Tapaamisissa hyödynnettiin erilaisia fasilitointimenetelmiä, kuten sähköisiä fläppitauluja ja pienryhmäkeskusteluja.

Jokaisesta keskustelutilaisuudesta pyydetiin nuorilta palautetta ja tehtiin parannuksia seuraavaa keskustelua varten. Nuoret esimerkiksi toivoivat enemmän aikaa ryhmäkeskustelun tulosten läpikäyntiin ja yhteiseen keskusteluun.

”Olimme yllättyneitä keskustelun tasosta ja siitä, kuinka fiksua ja ajan hermolla olevaa nykynuoriso on.”

Keskustelut olivat aktiivisia ja syvällisiä, ja projektin vetäjät yllättyivät positiivisesti nuorten kiinnostuksesta ja osallistumisesta.

”Olimme yllättyneitä keskustelun tasosta ja siitä, kuinka fiksua ja ajan hermolla olevaa nykynuoriso on. Heillä on paljon ajatuksia, joita yritysten kannattaa kuunnella”, Paananen toteaa.

Yksi Nuoristossa mukana oleva nuori, kuopiolainen viisitoistavuotias Hilla Lehikoinen, kertoo hakeneensa mukaan, koska mahdollisuus vaikuttaa asioihin kuulosti kiinnostavalta. Kokemus oli juuri sellainen kuin hän odotti.

Projekti on opettanut vaikuttamisen keinoja ja innostanut mukaan muihinkin vaikuttamisen paikkoihin. Hän toivoo, että PeeÄssä ottaa Nuoriston keskustelut ja ideat vakavasti.

”Vaikka jokin uusi juttu on erilainen, mihin on totuttu, sitä kannattaa kokeilla”, Hilla summaa.

Projekti jatkuu myös tulevaisuudessa

Nuoristo-projekti oli alun perinkin suunniteltu kaksivuotiseksi, ja sen toinen vuosi on nyt käynnissä.

”Nuorkauppakamari oli mukana ensimmäisen vuoden ajan auttamassa käynnistystä, mutta samat nuoret jatkavat nyt toiselle vuodelle. Tämänkaltaisia hankkeita tarvitaan jatkossakin, jotta nuorille tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa”, Paananen painottaa.

Nuoristo-projekti osoittaa, kuinka osuuskauppa voi toimia sillanrakentajana nuorten ja yhteiskunnallisenkin vaikuttamisen välillä.

Osallistavat hankkeet voivat olla avain aktiiviseen kansalaisuuteen ja myös vastuullisempaan yritystoimintaan.

Left Menu Icon
Right Menu Icon