Lumimuutos – yhteistyötä ympäristön ja kulttuuriperinnön puolesta

Osuuskunta Lumimuutos on hyvä esimerkki siitä, kuinka paikallisyhteisöjen ja kansainvälisen yhteistyön kautta voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia ympäristön ja kulttuuriperinnön hyväksi

Teksti Riku-Matti Akkanen | Kuva Osuuskunta Lumimuutos
Jaa artikkeli

Osuuskunta Lumimuutos (Snowchange Cooperative) on suomalainen ympäristö- ja kulttuuriperintöorganisaatio, jonka juuret ulottuvat vuoteen 2000.

Alkujaan Tampereen ammattikorkeakoulun ympäristöinsinöörikoulutuksen hankkeena toiminut Lumimuutos keskittyi pohjoisten alueiden ympäristömuutosten havainnointiin ja yhteistyöhön alkuperäiskansojen kanssa.

Vuonna 2005 Lumimuutoksesta muodostettiin osuuskunta, jonka toiminnan pääpaino on kestävässä kehityksessä, luonnon ennallistamisessa ja perinteisen paikalliskulttuurin vaalimisessa.

Monipuolista toimintaa

Lumimuutoksen työ keskittyy neljään pääalueeseen:

Luonnon ennallistaminen

– Osuuskunta hallinnoi Elpyvä maisema -ohjelmaa, jossa on mukana yli 52 000 hehtaaria soita, metsiä ja vesistöjä. Suurimpia ennallistamiskohteita ovat Muhoksen Kivisuo ja Pohjois-Karjalan Koitajoen alue. Ennallistamistoimien avulla tuetaan esimerkiksi vaelluskalakantojen palautumista ja elvytetään uhanalaisten lajien elinympäristöjä.

Perinteiset elinkeinot

– Lumimuutos ylläpitää metsäsuomalaisia perinteitä ja perinteistä kalastuskulttuuria. Osuuskunta harjoittaa muun muassa talvinuottausta Saimaalla ja jalostaa kalaa Tohmajärven entisellä lukiolla.

Kulttuuriperintötyö

– Lumimuutos on mukana paikallisten kulttuurikohteiden, kuten Ilomantsin Havukkakallion historiallisten alueiden, inventoinnissa ja suojelussa.

Kansainvälinen yhteistyö

– Osuuskunta toimii Saamenmaassa, Grönlannissa, Kanadassa ja Alaskassa keskittyen paikallisyhteisöjen kanssa tehtävään työhön ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseksi.

Tero Mustoselle tunnustus

Lumimuutoksen toiminnanjohtaja ja yksi perustajista, Tero Mustonen, sai vuonna 2023 maailman merkittävimmän ympäristöpalkinnon, Goldman-palkinnon.

Tämä niin kutsuttu ”vihreä Nobel” myönnettiin Mustoselle hänen ja Lumimuutoksen työstä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon ennallistamiseksi.

Perustelujen mukaan Mustosen työssä yhdistyvät luonnon monimuotoisuuden suojeleminen ja paikalliskulttuurien elvyttäminen.

Goldman-palkinnon myötä Lumimuutos sai maailmanlaajuista huomiota, ja Mustonen jatkaa osuuskunnan toimintaa kotikylästään Selkien kylältä Pohjois-Karjalassa.

Lue lisää Lumimuutoksen toiminnasta: https://www.lumi.fi/

Mainos
Left Menu Icon
Right Menu Icon