Valokuitu tuo turvallisuutta maaseudulle

Riihimäen kupeessa sijaitseva Hausjärvi-Hämeenlinnan maaseutualue Mommilasta pohjoiseen on jäänyt vaille kunnollisia nettiyhteyksiä. Joukko asukkaita ja asiantuntijoita perustivat marraskuussa 2022 Osuuskunta Kuitu 121:n, jonka tavoitteena on rakentaa mahdollisimman pian valokuituverkko alueelle.

Teksti Kari Uittomäki
Jaa artikkeli

”Kännykät ja muut mobiililaitteet eivät toimi alueella häiriöittä, ja tällainen on tietenkin harmillista monella tavalla”, osuuskunnan puheenjohtaja Heikki Lehtiniemi kertoo ja jatkaa:

”Tämä seutu on jäänyt ikään kuin pussiin – ympärillä kyllä on toimivia valokuituverkkoja. Kaupalliset toimijat eivät olleet kiinnostuneita rakentamaan alueelle verkkoa, joten osuuskunta on tarkoituksenmukaisin yhtiömuoto.”

Lehtiniemi korostaa valokuidun etuja verrattuna mobiiliin.

Kaikki nettipalvelut toimivat nopeammin, luotettavammin ja edullisemmin, mukaan lukien tv-ohjelmien katselu, lämmitysjärjestelmien seuranta, kamerapalvelut, etätyö sekä -kokoukset.

”Itse valokuitu on energiaystävällisempi kuin mobiiliyhteys.”

”Erityisesti asumisen ja elämisen turvallisuus maaseutuympäristössä parantuu valokuidun myötä. Terveyden seuranta ja erilaiset kodinhoitopalvelut siirtyvät digiaikaan. Niitä varten pitää olla toimivat, luotettavat, säistä riippumattomat yhteydet.”

Lehtiniemi ottaa vielä esille laajempia kysymyksiä: energian saatavuus ja energiasäästöt.

Vihreään energiaan siirtyminen vaatii kuluttajilta tehonvuorottelua, kysyntä- ja kulutusjoustoa sekä varastointia. Tähän kaikkeen tarvitaan luotettavia nettiyhteyksiä.

”Itse valokuitu on energiaystävällisempi kuin mobiiliyhteys. Tulevaisuudessa keskitetyt lämmityspalvelut ja nopeat laskentapalvelut tuovat taloudellisia etuja talouksille. Talot täytyy varustaa järjestelmillä, jotka tukevat Suomen sähköverkkoa.”

Rakennustyöt käyntiin mahdollisimman pian

Hollolan-Hausjärven alueella on noin 450 mahdollista liittyjää – asuntoja, kesämökkejä ja yrityksiä.

Joissakin talouksissa on myös maatalouden sivuelinkeinoja. Saadakseen valokuituliittymän on liityttävä osuuskuntaan.

Jäsenmaksu on 50 euroa. Yhden valokuituliittymän rakentamisen hinta noin 10 000 euroa, johon on saatavissa 60-70 prosenttia avustuksia liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

”Avustukset huomioiden yhden liittymän hinta on 3500 euroa. Käyttökustannus on noin 30 euroa kuukaudessa. Valokuidun nopeus on 1-2 gigabittiä sekunnissa eli se on huomattavasti nopeampi kuin mobiiliyhteys.

Osuuskunnan hallituksella on vahva tietotaito lähteä vetämään hanketta.

Jäseniltä löytyy maanrakennuksen ja tietoliikenneverkkojen suunnittelun sekä sähköverkojen osaamista.

Tämä tietotaito on tietenkin myös osuuskunnan voimavara.

”Valokuituverkkoon liittyvät saavat itse valita teleoperaattorinsa.”

Yhteistyökumppaneita tulevat olemaan Hausjärven, Hämeenlinnan ja Hollolan kunnat sekä maanrakennusyritykset ja teleoperaattorit.

”Valokuituverkkoon liittyvät saavat itse valita teleoperaattorinsa. Operaattorit hoitavat liikennettä verkossa ja maksavat vuokraa osuuskunnalle.”

Töiden aloittamiseen tarvitaan noin 150 liittyjää sekä 150 varausta.

Osuuskunta Kuitu 121 on huhtikuussa saanut myönteisen päätöksen Leader-hankkeesta ja parhaillaan on haussa Ely-hankerahoitus.

Lisäksi muitakin avustuksia haetaan. Tilaajia on nyt 68.

”Jos saamme Ely-hankerahoituksen, niin työt alkavat heti syksyllä. On myös odotettavissa, että avustusten varmistuttua ja hankkeen lähdettyä konkreettisesti käyntiin tilaajamäärä kasvaa nopeasti. Järkevintä on rakentaa koko alue kerralla”, Lehtiniemi kertoo.

Left Menu Icon
Right Menu Icon