Yhteisö elää, vaikka osuuskunnassa olisi hiljaisempaa

Osuuskunta 8PRO perustettiin keskellä koronaa vuonna 2020, Suomen Yrittäjäopiston korkeasti koulutetuille suunnatun koulutuksen jälkimainingeissa. Valtaosa jäsenistä on nyt jo työllistynyt muualle päivätöihin, mutta osuuskuntayhteisö on edelleen aktiivinen ja tapaa säännöllisesti.

Teksti Hanna Muukka Kuvat Osuuskunta 8PRO
Jaa artikkeli

Osuuskunta 8PRO:n jäsenistä löytyy teknistaloudellista, kemian, HoReCa-alan, työhyvinvoinnin, kulttuurin ja kielten osaamista. 

Perustajat olivat kaikki työttömiä työnhakijoita ja suorittivat Suomen Yrittäjäopistossa Yrittäjän ammattitutkinnon.

”Työosuuskuntamalli oli meille kuitenkin järkevin vaihtoehto. Porukalla jokaiselle tuli riittävän pieni omistusosuus, jolloin oli mahdollista saada myös työttömyyskorvausta”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Pekka Ahonen.

Hänen mukaansa ajatuksena oli hybridi, jossa jäsen voi myydä itsenäisesti asiantuntijapalveluita suoraan yritykselle tai sitten yhdessä osuuskuntana tarjota yrityksille palvelukokonaisuuksia, vaikka tyky-päivän sisältöä.

”Todella huonoon aikaan vain perustettiin. Markkinointityö ja yritysten kontaktointi oli hankalaa, kun kaikki olivat nihkeitä ostamaan mitään. Työtä tehtiin kyllä.”

”Tilanteet työelämässä muuttuvat nykyään nopeastikin. Onneksi osuuskunta on valmiina olemassa”, Pekka Ahonen pohtii.

Ei tarvita kevytyrittäjäpalveluita

Osuuskunnalla on nyt 10 jäsentä, kahdeksan perustajan lisäksi mukaan on tullut myös lisää porukkaa. Osa jäsenistä on tehnyt osuuskunnan kautta erilaisia töitä kuten koulutus- tai cateringkeikkoja koko ajan.

Se on osuuskunnassa helppoa, jos on tarve tehdä lisätöitä oman päivätyön lisäksi.

”Olemme kaikki yli viisikymppisiä. Vaikka nyt meistä kuusi on muualla töissä ja yksi jäänyt eläkkeelle, vuoden päästä voidaan olla samassa tilanteessa kuin perustamishetkellä. Tilanteet työelämässä muuttuvat nykyään nopeastikin. Onneksi osuuskunta on valmiina olemassa”, Ahonen pohtii.

”Jos jollain on tuoda lisäarvoa toimintaan, niin tervetuloa keskustelemaan.”

8PRO:n toiminta on nyt hyvin pienimuotoista, mutta rutiinien ja hallinnon pyörittämiseen riittää kassavirtaa. Ahosen puheenjohtajarooli vaatii kuitenkin aktiivisuutta:

”Yhteisiä hankkeita pitää koordinoida. Jos ei ole itse aktiivinen, tuppaavat asiat jäämään hoitamatta. Mikäli tekijöitä olisi enemmän, voisimme herättää henkiin niitä alkuperäisiä suunnitelmia, mitä osuuskunnalla oli.”

Lisää tekijöitä mukaan

Osuuskunnan jäsenet asuvat Varsinais-Suomessa ja yksi Tampereella, mutta Ahosen mukaan 8PRO:hon otetaan mielellään mukaan uusia jäseniä mistä päin vain.

”Jos jollain on tuoda lisäarvoa toimintaan, niin tervetuloa keskustelemaan. Meitä on hyvä porukka kasassa, mutta mukaan pääsee kyllä helposti. Meillä on joka perjantai aina iltakahvit Skypen kautta, missä vaihdetaan kuulumisia.”

Vaikka yhteinen ammatillinen tekeminen on vähäisempää, Ahonen huomauttaa, että sosiaalisesti jäsenet ovat aktiivisia keskenään.

”Näemme livenäkin joitakin kertoja vuodessa. On pikkujoulut ja kesäkauden avajaiset. Osuuskunnan toiminta ei pääse näivettymään, kun porukka pysyy jotenkin mukana. Osuuskunta tuo yritysmuotona tiettyä inhimillisyyttä, tavoitteena kun ei ole pelkkä liiketoiminta ja sen kehittäminen.”

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon