”Kierrätys on sydäntä lähellä. Toivon, että kaikki tavara pidettäisiin kierrossa niin pitkään kuin mahdollista”, osuuskunnan puheenjohtaja Sari Halonen kertoo.
Kirpputorit ovat nykyään yhä suositumpia ja ne ovat muodostuneet merkittäviksi paikoiksi niin aarteiden etsijöille, myyjille kuin tavallisten käyttötavaroiden kuluttajille.
Kierrätyksestä on tullut osa ihmisten arvomaailmaa.
Halonen kertoo olleensa aina kiinnostunut vanhoista tavaroista. Kirpputorin pyörittämisessä yhdistyykin työ ja harrastus.
”En minä laske työtunteja. Tätä työtä ei voisi tehdä ilman rakkautta alaan.”
Hän oli aiemmin mukana toisessa kirpputorissa, kunnes perusti vuonna 2018 Kirpputori ja Kierrätys Rautalampi Osuuskunnan yhdessä muutaman muun henkilön kanssa.
Osuuskunnassa on neljä jäsentä, joista kaksi toimii aktiivisesti hoitaen myymälää. Lisäksi käytetään ostopalveluina kuljetuksia. Vapaahtoisia auttajiakin löytyy.
Osuuskunnan viime vuoden liikevaihto oli noin 150 000 euroa.
Halonen ja toinen aktiivinen osuuskunnan jäsen ostavat toiminimillä kuolinpesiä, ja niiden tavaroita myydään kirpputorin siipien suojissa.
Osuuskunta myös vuokraa myyntipaikkoja sekä ottaa provisiota vastaan myyntiin arvokkaampia, vähintään sadan euron arvoisia esineitä.
”Mitä meiltä ei saa, sitä Rautalammilta ei löydä.”
Rautalammin keskustassa, entisessä elintarvikemyymälässä sijaitseva kirpputori onkin yleisilmeeltään erittäin siisti. Tavarat ovat hyvässä järjestyksessä ja ryhmiteltyinä.
Vitriineistä löytyy komea kokoelma erilaisia lasiesineitä. Halosen mukaan huonokuntoisia tai likaisia tavaroita ei edes laiteta esille ja myyntiin.
Rautalammilla on noin 3 000 asukasta, ja kirpputori on merkittävä paikka tehdä erilaisia hankintoja kodinkoneista, televisioista ja työkaluista lähtien.
”Mitä meiltä ei saa, sitä Rautalammilta ei löydä”, Sari Halonen linjaa.
Aarteiden etsintä osa kirpputorien viehätystä
Kirpputorien A & O on oikeastaan aarteiden etsintä, löytöjen tekeminen – niin myyjien kuin ostajien taholta.
”Koskaan ei voi tietää, mitä tulee vastaan. Toisaalta tämä ala on jatkuvaa opiskelua. Itse pyrin siihen, että joka päivä otan jonkun suunnittelijan ja katson kuvia hänen tuotannostaan.”
Sari Halosen mielestä koko ajan pitäisikin haistella trendejä. Se, mikä meni kaupaksi pari vuotta sitten, ei välttämättä tänä päivänä kiinnosta ketään.
Toki esimerkiksi Tapio Wirkkala ja Alvar Aalto pitävät aina pintansa. Muumit ovat vakiinnuttaneet asemansa.
”On ehkä kymmenisen suunnittelijaa, jotka tunnetaan. Mutta Suomessa on kymmeniä suunnittelijoita, jotka ovat jääneet unholaan”, Halonen kertoo.
”Koskaan ei voi tietää, mitä tulee vastaan.”
Hänen mukaansa kirpputorilla käy vakituisia asiakkaita, osa kaukaakin.
Osa etsii tiettyjä tuotteita, kuten figuureita tai Artekin huonekaluja. Jotkut taas välittävät tuotteita eteenpäin, jopa Japaniin saakka.
Halonen voi myös soittaa suoraan asiakkaalle, kun myyntiin on tullut tai tulossa tämän etsimä tuote.
”Kun ihmiset tulevat etelästä tänne, he voivat hämmästellä, miten tunnemme esineet ja hinnat. He unohtavat, että internet ulottuu kaikkialle”, Halonen naurahtaa.