POP Pankki arvioi kansalaissuhdanne-ennusteessaan, että Suomen talous kasvaa ensi vuonna 0,6 prosenttia. Suomi on kuitenkin selvästi jäljessä muuta Eurooppaa, jonka kasvuvauhti on 2 prosenttia.
”Investoinnit ovat olleet maailmanlaajuisesti heikolla tasolla, joten investointihyödykkeitä tuottavan Suomen on vaikea saada maailmantalouden kasvusta kiinni. Arviommekin, että Suomen vienti kasvaa tänä vuonna vain 0,5 prosenttia. Ensi vuodelle ennakoimme kuitenkin 2,5 prosentin kasvua muun Euroopan vedossa”, POP Pankin johtaja Timo Hulkko ennustaa.
Kilpailukykyongelmien ja rakenteellisten haasteiden lisäksi Suomen viennin kehitystä rajoittavat edelleen Venäjän talouspakotteet ja Venäjän erittäin heikko talouskehitys.
”Kotimaan investoinneissa on nähtävissä hienoista piristymistä. Rakentamisessa ja metsäteollisuudessa tulevaisuuden näkymät ovat tällä hetkellä positiiviset. Kone- ja laiteinvestoinnit jäävät kuitenkin heikolle tasolle. Kun kokonaisuudessaan investoinnit laskevat tänä vuonna 3,2 prosenttia, niin ensi vuonna ne kääntyvät varovaiseen 1,6 prosentin nousuun parempien ulkomaankaupan näkymien ansiosta”, Hulkko arvioi.
Korot pysyvät alhaalla
Asuntovelallisille POP Pankilla on hyviä uutisia: EKP ei ole aikeissa nostaa ohjauskorkoaan lähiaikoina.
”Ensi vuonna korko painuu keskimäärin hieman alle tämän vuoden 0,2 prosentin, koska 12 kuukauden Euribor on laskenut voimakkaasti nyt loppusyksystä”, Hulkko sanoo.
”Työeläkkeellä oleville ei valitettavasti ole tarjolla yhtä hyviä uutisia, sillä heidän reaalitulonsa laskevat ensi vuonna 0,8 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että työeläkkeiden indeksikorotus on ensi vuonna nolla.
Yritysten liikevaihto ei ole tänä vuonna kasvanut, mutta kustannusten leikkaukset ja investointien lykkäykset ovat pitäneet yritysten tulokset kohtuullisina.”
Tästä syystä yrittäjien ostovoiman kehitys näyttää kotitalouksia myönteisemmältä, ja kasvaa tänä vuonna 3,2 prosenttia. Ensi vuonna yrittäjien ostovoima kasvaa arviolta 2,9 prosenttia.
Työttömyys kasvaa edelleen
Työttömyysaste on tänä vuonna 9,4 prosenttia ja nousee POP Pankin arvion mukaan ensi vuonna 10,3 prosenttiin.
”Teollisuudessa on pitkään mennyt huonosti, mutta syksyn aikana on nähty positiivisia merkkejä. Myös rakentamisessa ja metsäteollisuudessa työllisyysnäkymät ovat selvästi paremmat kuin aiemmin. Tukku- ja vähittäiskaupassa tilanne on kuitenkin edelleen huono. Lisäksi julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden työllistämismahdollisuudet ovat heikentyneet voimakkaasti.”
Taantuman lisäksi teknologiset innovaatiot ja digitalisaatio muuttavat voimakkaasti Suomen työmarkkinoita. Useita työtehtäviä voidaan korvata teknologialla.
Suhdanne-ennusteen julkistamistilaisuudessa alustaneen Hulkon mukaan maatalouden tuottajahinnat kääntyvät hienoiseen nousuun, mutta toisaalta tuotantopanosten hinnat kasvavat. Maatalouden yrittäjätulo jääkin edelleen matalalle tasolle.
POP Pankin toimitusjohtaja Heikki Suutala.
Yhteenliittymään luottavaisin mielin
POP Pankkiliiton toimitusjohtaja Heikki Suutala suhtautuu luottavaisesti POP Pankki -ryhmän yhteen liittymään, jonka toiminta alkaa vuoden 2016 alussa.
”POP Pankki –ryhmän vakavaraisuus on Suomen parhaasta päästä. Yhteenliittymän yhteinen tase tulee olemaan lähes 4 miljardia euroa, talletuksia 3,2 miljardia euroa ja luottoja 3 miljardia. Poikkeamme kilpailijoistamme siinä, että meillä on talletuksia enemmän kuin luottoja. Tämän vuoksi esimerkiksi likviditeettikriisit eivät iske meihin täydellä voimalla”, totesi Suutala.
POP Pankkiliitolla on tällä hetkellä 26 jäsenpankkia. Ennen yhteenliittymää jonkin verran pankkeja irtautui ryhmästä. Suutala ei tilanteesta hätkähtänyt.
”20 prosenttia lähti volyymista, mutta ei yhtään asiakasta. POP Pankit ovat perustaneet tänä vuonna myös useita uusia konttoreita.”
Teksti ja kuvat: RIKU-MATTI AKKANEN