Viisitoista vuotta menestyksellisesti toiminut Enon Energiaosuuskunta valittiin Vuoden lämpöyrittäjäksi 2014. Osuuskunnan puuhamiehet kävivät pokkaamassa palkinnon Seinäjoen Lämpöyrittäjäpäiviltä.
Tunnustus jaettiin nyt peräti kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kilpailuun osallistui 11 yritystä. Tuomaristossa oli edustajat muun muassa Bioenergia ry:stä, Motivasta, Metsäkeskuksesta ja Kuntaliitosta.
Palkintoraati kertoi arvostavansa yrityksen laajentumista ja osuuskunnan laajan jäsenkunnan tuomaa varmaa toimintapohjaa. Myös asiakastyö sai kiitosta. Vierailijoitakin käy runsaasti.
Lähilämpöä hukkapuulla
Osuuskunnalla on jo seitsemän omaa tai hoidettavaa biokattilaa. Lämpöenergiaa myydään noin 15 000 MWh vuodessa.
Hallituksen puheenjohtaja Teuvo Hirvonen kertoi, että kuluva vuosi on ollut lämpöenergian myynnissä hieman viime vuotta parempi. Vuosi 2013 oli melko lämmin, mikä näkyi myynnin alenemisena.
”Alkuvuoden 2014 astepäivälukujen summa Joensuussa oli 8 prosenttia pienempi kuin keskiarvo 1981-2010. Muutama uusi asiakas ja rakennusaikaisen lämmön myynti mahdollistivat kasvun.”
Hallintopäällikkö Urpo Hassinen arvioi, että jatkossa metsähakkeen lisääntyvä kysyntä saattaa aiheuttaa korotuspainetta raaka-aineen hankintahintaan. Kannattavuuden vuoksi pyritään mahdollisimman kuivaan ja puhtaaseen hakkeeseen. Se vähentää laitosten häiriöitä ja parantaa hyötysuhdetta.
”Ensi vuonna osuuskunnan aluelämpöverkkoon on liittymässä jälleen neljä uutta rivitaloyhtiötä”, totesi käyttöpäällikkö Vesa Mutanen. Niissä 150 000 litraa fossiilista tuontiöljyä korvataan vuosittain puhtaalla uusiutuvalla lähienergialla.
Metsäpäällikkö Tuomo Turusen mukaan metsähake on tulevaisuudessakin kilpailukykyinen energiamuoto, mikäli hankintaketju toimii sujuvasti eivätkä kuljetusmatkat ole liian pitkät. Raaka-aineen hankinta on siirtynyt lisääntyvässä määrin ylitiheisiin nuoriin metsiin.
”Valtion tukipolitiikka metsäenergiassa saisi olla pitkäjänteisempää ja paremmin ennustettavaa. Epävarmuus tukien tasosta ja jatkumisesta vähentävät investointihalukkuutta ja sitoutumista alalle.”
”Myös verotuksen avulla voitaisiin kannustaa yrityksiä, yhteisöjä ja kuluttajia valitsemaan kotimaiset energiamuodot tuontienergian sijaan.”
Hakelämmityksellä saavutetaan tuontiöljyyn verrattuna monia hyötyjä. Paikallinen hakelämpö työllistää pysyvästi. Hiilidioksidipäästöt vähenevät ja metsien hoito tehostuu merkittävästi. Tuhka palautetaan metsän lannoitteeksi.
Ennen muuta uusiutuvaan hakkeeseen käytetty raha kiertää aluetaloudessa 4-6 kertaa, kun öljyssä se karkaa heti maailmalle.
Teksti: MAUNO-MARKUS KARJALAINEN