Hinnat laskevat – kuluttajat hyötyvät
Maatalousmarkkinoilla viime vuonna alkanut suhdannekäänne voimistuu tänä vuonna. Tuotannon kasvun seurauksena maataloustuotteiden hintojen lasku jatkuu. Käynnissä oleva Ukrainan kriisi heilauttaa myös maataloustuotteiden hintoja, mutta pysyviä hintavaikutuksia ei näillä näkymin ole odotettavissa.
EU:ssa voimakkaimmat muutokset nähdään sianlihamarkkinoilla. Sianlihantuotanto kasvaa kysynnän kasvua nopeammin. Myös maidon tuottajahintojen nousu taittuu. Kysynnän vaatimaton kasvu johtuu heikosta yleisestä taloustilanteesta. Hidas kasvu syö EU:n vientimahdollisuuksia ja tuotanto jää kulutettavaksi sisämarkkinoilla.
Vaikutukset heijastuvat samansuuntaisina myös Suomeen. Kuluttajille tämä näkyy ruuan hinnan nousun taittumisena. Lihan hintojen lisäksi joidenkin maitotuotteiden hinnat saattavat laskea.
MAATALOUS
Lihan hinnoissa kovin pudotus
Tuotannon kasvu ja samanaikainen kysynnän kasvun hidastuminen työntävät tuottajahintojen laskuun vauhtia tänä vuonna. Kotieläintuotannon kasvun taustalla on viimevuotinen hintojen nousu. Viljaa korjattiin maailmanlaajuisesti ennätyssato ja Euroopassakin tuotanto kasvoi selvästi.
Heikko talouskasvu pitää kysynnän kasvun matalana, joten kasvaneelle tuotannolle ei löydy kysyntää. Tästä seuraa, että hintojen lasku jatkuu. Tällä kertaa vaikutus ulottuu myös maitotuotteisiin. Maidon tuottajahinnan nousu jatkui sekä EU:ssa että Suomessa odotettua pitempään hyvän vientikysynnän imussa.
Viennin kasvun taittuminen ja heikommat vientihinnat näkyvät alempina tuottajahintoina tänä ja ensi vuonna. Tilannetta helpottaa kuitenkin se, että tuotantopanosten hintakehitys on edelleen maltillista.
Kilpailu kiristyy Euroopan lihamarkkinoilla
Euroopassa lihan hintojen lasku kiihtyi loppuvuodesta, kun eläinmäärän kasvu realisoitui markkinoille tulevan lihan määrän kasvuna. Tämä kasvu jatkuu ainakin alkuvuoden ja kasvun maltillisuudesta huolimatta painaa samalla sianlihan hintaa alaspäin. Venäjän sianlihalle asettama tuontikielto ei ainakaan helpota tilannetta.
Naudanlihan hinta laskee sianlihan hinnan imussa, vaikka tuotannossa ei tapahdu merkittäviä muutoksia. Naudanlihan tuotannon kasvu maailmalla johtaa kasvavaan tuontiin myös EU:n sisämarkkinoille ja kiristää markkinoiden kilpailua etenkin siksi, että kulutuksen kasvu jatkuu hitaana.
Siipikarjanlihan markkinatilanne on edelleen hieman vakaampi, koska tuotanto ja kulutus ovat lähempänä tasapainoa. Hintojen laskua tasoittaa viljan viime vuotta alempi hintataso ja siitä seuraava rehukustannusten lasku. Ensi vuonna markkinatilanne korjaantuu hieman ja hinnat lähtevät loivaan nousuun.
Sianlihan tuotannon kasvu oli hetkellistä
Sianlihan tuotannon lasku Suomessa jatkuu poikkeuksellisen viime vuoden jälkeen. Tuotanto reagoi tuottajahintojen laskuun ja kotimainen tuotanto jää tänä vuonna kotimaista kulutusta pienemmäksi. Hintojen lasku on sen verran merkittävä, että samanaikainen tuotantopanosten hintojen lasku ei riitä pitämään tuotantoa viime vuoden tasolla. Hintojen laskua vahvistaa myös tuontihintojen lasku, kun EU:n sisämarkkinoiden kasvava tuotanto näkyy Suomeen tuotavan sianlihan määrän kasvuna.
Siipikarjanliha pärjää markkinakäänteissä hieman muita paremmin. Tuotanto kasvaa kulutuksen kasvun tahdissa sekä Suomessa että EU:n sisämarkkinoilla. Tasapainoisen kasvun seurauksena siipikarjanlihan hintataso pitää tänä vuonna.
Ensi vuonna tilanne rauhoittuu tuotannon ja hintojen muutosten osalta. Hinnat kääntyvät sekä Suomessa että Euroopassa loivaan nousuun. EU:ssa tuotannon kasvu jatkuu, mutta Suomessa sianlihan tuotannon alamäki jatkuu hieman kuluvaa vuotta loivempana.
Maitotuotteiden veto hyytyy
Maidon tuottajahinnat ovat sekä EU:ssa keskimäärin että Suomessa kehittyneet viime vuosina vahvasti. Tuotannon kasvulla on pystytty tyydyttämään vientimarkkinoiden kysyntää. Samaan aikaan sisämarkkinoiden kulutuksen kasvu on ollut kohtuullisen hyvää. EU:n vientimarkkinoiden veto ei kuitenkaan enää tänä vuonna jaksa nostaa hintatasoa, vaan tuottajahinnat kääntyvät kauttaaltaan laskuun.
Tuottajahintojen nousu ja tuotannon kasvu muualla maailmassa heikentävät EU:n kilpailukykyä suhteessa muihin merkittäviin maidon tuotantoalueisiin. Sisämarkkinoiden merkitys hinnanmuodostuksessa korostuu uudelleen, eikä kysynnän kasvu riitä korvaamaan viennin kasvun tyrehtymisen aiheuttavaa vaikutusta.
Suomessa maidon tuottajahintataso on edelleen EU:n korkeimpia. Venäjän vientiin liittyvä kasvava epävarmuus, ruplan heikentyminen sekä EU:n tuotannon kasvun ja alemman hintatason seurauksena koventuva vientikilpailu kiristävät maitosektorin tilannetta myös meillä. Hinnat kääntyvät laskuun muun EU:n vanavedessä, mutta hinnan lasku näkyy tuottajille kuitenkin vasta jälkitilissä, joka on kuluvalta vuodelta viimevuotista pienempi.
Markkinoiden kiristyminen jatkuu myös ensi vuonna etenkin sisämarkkinoiden tuotannon kasvun seurauksena. Tämä kiihdyttää hintojen laskun hieman kuluvaa vuotta nopeammaksi ja Suomessa myös tilityshinta lähtee laskuun.
Viljan hintaheilahtelut kasvussa
Meneillään oleva Ukrainan kriisi aiheuttaa epävarmuutta maailman viljamarkkinoilla. Epävarmuus vahvistaa hintavaihtelua ainakin kevään aikana, mutta keskimääräiseen hintatasoon peilattuna vaikutukset jäävät pieniksi.
Tuottajahintojen lasku heikentää maatalouden tulokehitystä. Vaikutus on suurin viljatiloilla, jotka kohtaavat suhteellisesti suurimmat hinnan laskut. Myös sianlihan tuotannossa on hankalaa. Hintavaikutukset tuntuvat vähiten maitotiloilla, joille tuottajahinnan lasku realisoituu vasta jälkitilissä.
Tuotantopanosten hintojen lasku helpottaa tulotilannetta, mutta vaikutukset jäävät kokonaistasolla tuottajahintojen laskua pienemmiksi. Tuotantopanoksista eniten halpenevat rehujen ja lannoitteiden hinnat. Energian hinnanlasku pysähtyy, mutta loiva nousu nähdään vasta ensi vuonna.
ELINTARVIKETEOLLISUUS JA RUUAN HINTA
Elintarvikkeiden viennin kasvu taittuu
Elintarviketeollisuuden kokonaistuotannon lasku jatkuu etenkin lihantuotannon volyymin laskun seurauksena. Laskua hidastaa maidon- ja viljantuotannon kasvu. Hintojen lasku yhdessä kokonaistuotannon laskun kanssa kääntää myös liikevaihdon laskuun.
EU:n sisämarkkinoiden kiristyvä kilpailu heikentää teollisuuden neuvotteluvoimaa kotimaisessa elintarvikeketjussa. Samaan aikaan myös vientihinnat lähtevät laskuun. Ensi vuonna kehitys jatkuu samansuuntaisena.
Vienti Venäjälle kangertelee
Maitotuotteiden voimakkaasti kasvanut vienti hyytyy ruplan heikkenemisen ja vientihintojen laskun seurauksena. Samaan aikaan kotimaisen meijeriteollisuuden kohtaama kilpailu kiristyy maitotuotteiden tuontihintojen laskun kautta. Hintatason lasku rokottaa viennin kannattavuutta, vaikka viennin määrä pysyy edelleen korkealla tasolla.
Lihan vientihintojen lasku on maitotuotteiden hintojen laskua voimakkaampaa. Tuotannon laskun myötä myös viennin määrä kuitenkin vähenee. Tuonnin määrän kasvu ja tuontihintojen lasku kiristävät lihamarkkinoiden kilpailua entisestään.
Ukrainan kriisi ja mahdolliset Venäjään kohdistuvat talouspakotteet koskettaisivat Suomessa myös elintarvikesektoria. Maitotuotteiden ja jossain määrin myös lihan viennin tyrehtyminen ennakoitua voimakkaammin sotkisi kotimarkkinoiden toimintaa. Käytännössä vaikutukset näkyisivät teollisuuden maksukyvyn heikentymisenä ja matalampina maatalouden tuottajahintoina.
Eeva Alho, Kyösti Arovuori, Perttu Pyykkönen, Suvi Rinta-Kiikka ja Tapani Yrjölä
Lihan hinnat Suomessa
Eniten laskupainetta kohdistuu sianlihan tuottajahintaan. EU:n sisämarkkinoilla tuotantomäärät kasvavat kulutusta nopeammin. Samalla vienti EU:n ulkopuolelle hidastuu. Suomessa tämä näkyy tuottajahinnan laskuna.
Eeva Alho, Kyösti Arovuori, Perttu Pyykkönen, Suvi Rinta-Kiikka ja Tapani Yrjölä
Kaikki kolme PTT-ennustetta (kansantalous, maa- ja elintarviketalous ja metsäennuste) 1/2014 luettavissa kokonaisuudessaan tästä.