”Menestytään yhdessä” – YK:n osuustoiminnan teemavuosi 2025

Vuosi 2025 on YK:n osuustoiminnan vuosi. Teemavuoden tavoitteena on lisätä tietoisuutta osuuskunnista ja niiden roolista yhteistä hyvinvointia lisäävinä talouden toimijoina.

Teksti Riku-Matti Akkanen
Jaa artikkeli

Kiteytetty osuustoimintavuoden pääviesti on ”Menestytään yhdessä”, joka toimii teemavuoden sloganina Suomessa.

”Sillä siitähän osuuskunnissa on pohjimmiltaan kyse: yhdessä menestymisestä. Osuuskunnan perustavat ihmiset, jotka haluavat saada jotain hyvää aikaan – ja se päätetään toteuttaa yhdessä. Tavoitteena on tuottaa hyötyä osuuskunnan omistajille, jotka usein ovat sen asiakkaita, mutta myös ympäröivälle yhteiskunnalle”, toteaa Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko.

Osuuskunta on sekä yritys että yhteisö. Se voi olla pieni tai suuri, paikallinen tai valtakunnallinen. Se voi toimia lähes millä tahansa toimialalla.

”Haluamme teemavuoden aikana muistuttaa, että osuuskunta on kilpailukykyinen ja toimiva yhtiömuoto myös tulevaisuudessa. Osuuskunnat voivat syntyä vastaamaan aivan uudenlaisiin haasteisiin ja tuoda kauan kaivattua potkua suomalaiseen talouselämään – ja jonain päivänä jokin tänään perustettava osuuskunta on oman alansa uusi markkinajohtaja”, Kokko painottaa.

Osuuskuntien ideana on tuottaa hyviä asioita omistajilleen, mutta myös koko yhteiskunnalle.

Pellervo käynnisti yhdessä jäsentensä kanssa viestintäkampanjan toukokuun alussa, jonka tavoitteena on tehdä osuustoiminnasta nykyistä tunnetumpaa. Kampanja toteutetaan sosiaalisen median kanavissa.

Osana kampanjaa julkaistiin tutkimustuloksia suomalaisten suhtautumisesta osuustoimintaan.

Syksyllä eduskunnassa järjestetään osuustoimintapäivä.

Tulevaisuuden osuustoiminta

Suomessa on vahva osuustoimintaperinne. Osuuskaupat, pankit, meijerit ja energiayhtiöt ovat osa arkea – usein niin arkipäiväisiä, että unohdamme niiden yhteisöllisen perustan.

Teemavuosi kutsuu katsomaan tätä perinnettä uudella silmällä ja kysymään: voisiko osuustoiminta tarjota ratkaisuja myös tulevaisuuden haasteisiin?

Valmiit kampanjamateriaalit käytössänne

Pellervo kannustaa osuuskuntia viettämään tärkeää teemavuotta.

Osuuskuntien käyttöön on tuotettu Menestytään yhdessä -kampanjasisältöjä, joita voi hyödyntää omissa viestintäkanavissanne, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa (Facebook, LinkedIn, Instagram jne.), verkkosivuilla ja intranetissä, uutiskirjeissä, printtilehdessä ja fyysisissä toimipaikoissa, kuten ravintoloissa, kaupoissa ja asiakaspalvelupisteissä.

Hyödynnä materiaalia heinäkuun osuustoimintapäivänä

Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina, joka tänä vuonna on 5. heinäkuuta, vietetään perinteisesti kansainvälistä osuustoimintapäivää. Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA pyrkii tänä vuonna erityisesti lisäämään tietoisuutta osuuskunnista.

Vuoden 2025 tapahtuma korostaa osuustoimintavuoden hengen mukaisesti osuuskuntien panosta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) saavuttamisessa.

Keskiössä on lisäksi kansainvälisen osuustoimintaliikkeen, kansallisten hallitusten ja muiden toimijoiden kumppanuuden vahvistaminen.

Osuuskunta perustetaan, kun jollekin asialle syntyy tarve ja joukko ihmisiä päättää toteuttaa sen itse.

YK:n ykköstavoitteena kestävä kehitys

YK:n keskeisenä tavoitteena on teemavuoden aikana nostaa esiin osuuskuntien merkitys kestävän kehityksen edistäjinä maailmanlaajuisesti.

Osuuskunnat tarjoavat konkreettisia ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin, kuten köyhyyden torjuntaan, elintarviketurvan vahvistamiseen ja sosiaalisen syrjäytymisen vähentämiseen.

YK:n pääsihteeri António Guterres painotti videotervehdyksessään marraskuussa 2024 Intian New Delhissä pidetyssä ICA:n maailmankonferenssissa osuuskuntien roolia globaalien ongelmien ratkaisijoina.

”Yhteiset ponnistelut ovat tärkeitä, sillä maailmamme vastaa monimutkaisiin haasteisiin ja pyrkii edistämään kestävän kehityksen tavoitteita”, Guterres sanoi.

Hän muistutti osuuskuntien myös vahvistavan sosiaalista ja taloudellista oikeudenmukaisuutta maailmanlaajuisesti.

Myös YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osaston alipääsihteeri Li Junhua korostaa osuuskuntien ajankohtaista roolia:

”Teemavuosi ei voisi olla ajankohtaisempi. Osuuskuntien innovatiiviset panokset kestävään kehitykseen ovat ratkaisevan tärkeitä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen nopeuttamiseksi lähestyessämme vuotta 2030.”

ICA: Osuustoiminnan saavutuksia syytä juhlistaa

ICA painottaa osuuskuntien olevan olennainen osa vastausta nykymaailman haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, eriarvoisuuteen ja taloudelliseen epävarmuuteen.

Osuuskunnat tarjoavat kestävän, osallistavan ja yhteisöllisen mallin, joka edistää niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin selviytymiskykyä ja hyvinvointia.

”Tämä on toinen kerta historiassa, kun YK on omistanut kansainvälisen osuustoimintavuoden, eikä tämä ole sattumaa. Osuuskunnat ovat läsnä kaikilla elämämme osa-alueilla ja vastaavat kaikkiin kestävän kehityksen tavoitteisiin kaikkialla ”, ICA:n puheenjohtaja Ariel Guarco toteaa.

ICA:n pääjohtaja Jeroen Douglas kannustaa hänkin juhlistamaan osuuskuntien saavutuksia:

”Kehotamme osuustoimijoita maailmanlaajuisesti esittämään ylpeästi, mitä osuuskunnat tekevät paremman maailman rakentamiseksi, ja hyödyntämään siihen kansainvälistä osuustoimintavuotta.”

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääjohtaja Gilbert F. Houngbo puolestaan näkee vuoden alkuna uudelle aikakaudelle:

”Varmistetaan yhdessä, että vuosi 2025 merkitsee osuuskunnille uuden aikakauden alkua, joka tuo oikeudenmukaisemman ja osallistavamman globaalin talouden tavoitteen lähemmäksi.”

”Osuustoimintavuosi pyrkii herättämään keskusteluja yhteisötalouden roolista talouden ja hyvinvoinnin kannalta.”

Euroopan katse yhteisötaloudessa

”Osuustoimintavuosi pyrkii herättämään poliittisia keskusteluja yhteisötalouden roolista ihmiskunnan talouden ja hyvinvoinnin kannalta”, muistuttaa professori Anu Puusa, joka on Cooperatives Europen (CE) hallituksen jäsen ja puheenjohtajistossa.

Lisäksi järjestö kehittää uusia aloitteita, kuten osuuskuntien johtajille suunnattua koulutuskokonaisuutta, jossa hyödynnetään osuustoiminnallisuutta kilpailuetuna. Puusa on mukana tässä työryhmässä, johon kuuluu jäseniä muun muassa Italiasta, Espanjasta ja Kanadasta.

Cooperatives Europe on osuustoiminnallista yritysmuotoa Euroopassa edistävä monialainen yhteistyöjärjestö, joka edustaa 84 osuustoiminnallista jäsenorganisaatiota 33 Euroopan maasta.

Se tekee työtä noin 163 miljoonan eurooppalaisen omistajan ja 250 000 osuustoimintayrityksen eteen, jotka työllistävät 5,4 miljoonaa eurooppalaista. Järjestö pyrkii edunvalvonnan lisäksi edistämään osuuskuntamallin tunnettuutta ja kilpailukykyä.

Osuuskunta edistää osallisuutta ja tekee hyvää koko yhteiskunnalle

Pellervo on koonnut osuustoiminta.fi-sivustolle vaikuttavan listan osuuskuntien hyvistä teoista, jotka ovat konkreettisia tekoja osallisuuden ja yhteisen hyvän edistämiseksi.

Osuuskauppa Arina tukee lasten ja nuorten hyvinvointia Pohjois-Suomessa jakamalla yhdessä asiakasomistajiensa kanssa yli miljoona euroa harrastustoimintaan.

LähiTapiola Pohjanmaa puolestaan parantaa liikenneturvallisuutta älyriistavaroitusjärjestelmillä ja tukee nuorten mielen hyvinvointia urheilun kautta.

PeeÄssä osallistuttaa nuoria päätöksentekoon Nuoristo-projektissaan, ja Metsä Group tukee luonnon monimuotoisuutta strategisilla uudistava metsätalous ja maankäyttö -ohjelmillaan.

Digitaalista yhdenvertaisuutta edistää Siikaverkko, joka on rakentanut valokuituyhteydet laajalle haja-asutusalueelle.

Turun Osuuskauppa tekee hyvää SPR:n kanssa pullonpalautuslahjoituksilla, ja HOK-Elannon Alepa-fillarit pyörivät jo kymmenettä kesää pääkaupunkiseudulla.

Myös paikallisesti vahvat osuuskunnat, kuten Pohjolan Osuuspankki ja OP Keski-Pohjanmaa, tukevat monipuolisesti nuorten työllistymistä, taloustaitoja ja luonnon hyvinvointia.

Tarjoomo-osuuskunta kokoaa yhteen ikäihmisten palveluntarjoajia Pohjois-Savossa, ja Arvo Sijoitusosuuskunta kirjoitti historiaa listautumalla ensimmäisenä suomalaisena osuuskuntana pörssiin.

Ilmoita oman osuuskuntasi hyvä teko osuustoiminta.fi sivun kautta.

Voiko yritys olla asiakkaidensa puolella ja tehdä samalla hyvää tulosta? Kyllä voi.

Voimaa kehitysmaiden naisille

Globaalin etelän tuottajien järjestäytyminen on tärkeää, jotta he pystyvät puolustamaan etujaan niin poliittisesti kuin markkinoilla.

Tavoitteiden saavuttamiseksi osuustoiminta on hyvä malli. Kehitysjärjestö Food and Forest Development Finland (FFD) tukee osuuskuntia erityisesti kehittyvissä maissa, missä naisten osuus niin osuuskuntien hallinnossa kuin jäseninä kasvaa tasaisesti.

”FFD on tukenut metsäosuuskuntia Vietnamissa, jossa esimerkiksi viime vuonna pidettyyn puumarkkinaseminaariin osallistui enemmän naisia kuin miehiä. Erityisesti taimitarhojen hoito tarjoaa heille työpaikkoja ja lääkeyrttien kasvatus metsissä ja myynti lisätuloja”, FFD:n toiminnanjohtaja Tiina Huvio kertoo.

Teemavuonna FFD keskittyy tukemaan Vietnamin osuuskuntia kestävässä metsänhoidossa ja metsäsertifioinnissa, Kenian kahviosuuskuntia metsäkatoasetuksen toimeenpanossa sekä Ugandan osuuskuntia ilmastoviisaassa viljelyssä.

”Osuustoiminta vaatii pitkäjänteistä tukea niin jäsenten sitouttamiseen kuin markkinoiden hallintaan”, korostaa Huvio.

FFD perustettiin vuonna 2012 tukemaan köyhien maiden tuottajajärjestöjä ja osuuskuntia. FFD:n perustajajäsenet ovat Pellervon lisäksi MTK, SLC ja ProAgria.

Left Menu Icon
Right Menu Icon