Osuustoiminnan toimijat eri puolilta maailmaa kokoontuivat Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n maailmanlaajuiseen konferenssiin New Delhiin 25.–30. marraskuuta 2024.
Tapahtuman isäntänä toimi Intian maanviljelijöiden lannoiteosuuskunta IFFCO. Kongressi käynnisti YK:n Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2025 (IYC2025).
Konferenssin teema “Osuuskunnat rakentavat vaurautta kaikille” ohjasi keskusteluja neljässä täysistunnossa ja rinnakkaisissa istunnoissa, joiden tavoitteena oli luoda osuuskuntien toimintasuunnitelma kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) vauhdittamiseksi.
Yli sadan maan edustajat keskustelivat osuuskuntien mahdollisuuksista rakentaa vaurautta maailmanlaajuisesti.
Pääteemoja oli neljä: osuuskuntien identiteetin vahvistaminen, osuuskuntien toimintaedellytysten parantaminen, vahvan johtajuuden kehittäminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.
Nämä keskustelut rakensivat yhteistä toimintasuunnitelmaa, joka hyväksyttiin konferenssissa.
Se kehottaa yksittäisiä osuuskuntia, yhteisöjä, kansalaisjärjestöjä, yksityistä sektoria, hallituksia, mielipidevaikuttajia ja monenvälisiä instituutioita toteuttamaan konkreettisia toimia oikeudenmukaisen yhteiskunnan ja turvallisemman planeetan puolesta.
Suomen ääni kuuluu
Osallistuin FFD:n edustajana CEDP-osuuskuntaverkoston ja ICDP-yhteistyöjärjestön kokouksiin. Niistä kummankin tehtävänä on edistää osuustoimintamallia eurooppalaisen ja kansainvälisen kehityspolitiikan puitteissa.
Sain hämmästyksekseni kuulla kokouspaikalle tullessani olevani ainut osallistuja Suomesta noin 3000 kongressivieraan joukossa.
Onneksi kokousten eurooppalaiset osallistujat tunsivat entuudestaan osuustoiminnan vankan aseman suomalaisessa yhteiskunnassa.
Kummassakin kokouksessa korostui yhteinen halu jäsenorganisaatioiden välisen yhteistyön tiivistämiseen ja toimenpiteiden konkretisointiin niin strategia- kuin toimintasuunnitelmatasolla.
”Viestinnässä halutaan tuoda yleiseen tietoisuuteen osuuskuntien menestystarinoita ja koota yhteen jäsenmaiden avaintietoja.”
Niillä on nyt erinomainen mahdollisuus tuoda omaa toimintaansa, osaamistaan ja tavoitteitaan laajempaan tietoisuuteen CEDP:n ja ICDP:n kautta sekä hakea voimaa kansainvälisestä yhteistyöstä.
Mainittujen järjestöjen suunnitelmiin on nostettu mukaan myös osuustoiminnan tutkimus. Kiinnostuksen kohteena on erityisesti eurooppalaisen osuustoiminnan kehityspolkujen tutkimus.
Viestinnässä halutaan tuoda yleiseen tietoisuuteen osuuskuntien menestystarinoita sekä koota yhteen kunkin jäsenmaan osuustoiminnan avaintietoja.
Keskusteluissa oli lisäksi mukana vahvasti yhteiskunnallinen vaikuttaminen osuustoiminnan edistämiseksi.
Suomalaisilla toimijoilla on paljon annettavaa näillä foorumeilla. Emmehän pidä kynttiläämme vakan alla?
Food and Forest Development Finland – FFD perustettiin vuonna 2012 tukemaan köyhien maiden tuottajajärjestöjä ja osuuskuntia. FFD:n perustajajäsenet ovat Pellervon lisäksi MTK, SLC ja ProAgria.
FFD on vuodesta 2024 lähtien jäsen International Cooperative Development Platform (ICDP):ssa sekä Cooperatives Europe Development Platformin (CEDP):ssa. Yhteyshenkilöinä toimivat FFD:n maatalous- ja tasa-arvoasiantuntija Jenny Öhman ja FFD:n toiminnanjohtaja Tiina Huvio.