Osuuskunta Tradekassa jäsenet pääsevät ja heitä kannustetaan vaikuttamaan osuuskunnan toimintaan. Yksi tällainen tapa vaikuttaa on jäsenaloite.
Aloitteet voivat sisältää ehdotuksia liittyen esimerkiksi liike- tai sijoitustoimintaa, vastuullisuustyöhön tai jäsenetuihin.
Kannatusrajan ylittäneet aloitteet käsitellään hallituksessa. Aloitteita voi jättää ja kannattaa Oma Tradeka -jäsenportaalissa.
Osuuskunnan hallituksen joulukuun 2024 kokouksessa käsiteltiin kaksi kannatusrajan ylittänyttä jäsenaloitetta.
”Kannatusrajan ylittäneet aloitteet käsitellään hallituksessa.”
Ensimmäisessä kannatusrajan ylittäneessä jäsenaloitteissa ehdotettiin, että Tradeka jakaisi jäsenilleen vuosittaista tuottoa rahana.
Hallitus toteaa, että sääntöjen mukaisen koron maksamisesta ei synny jäsenelle merkittävää taloudellista hyötyä ja siksi on priorisoitu jäsenetuja jäsenyyden palkitsemisen tapana.
Käsittelyssä oli myös toinen aloite, jossa ehdotettiin Restelin tarjoaman vuosietualennuksen nostamista nykyisestä 20 prosentista 30 prosenttiin.
Hallitus pyrkii tarjoamaan jäsenistölleen mahdollisimman hyviä etuja ja alennuksia, mutta ei pidä vallitsevassa taloustilanteessa jäsenedun pysyvää korottamista kestävänä ratkaisuna.
Viime vuonna yli sata aloitetta
Vuonna 2023 Tradekalle jätettiin yhteensä 108 aloitetta, joista yksi ylitti kannatusrajan, mutta toteutuneita aloitteita oli kuitenkin yhteensä kymmenen. Nämä liittyivät muun muassa seinäkalenteriin jäsenetuna, jäsenäänestyskohteisiin ja tuottotavoitteen nostamiseen.
Jäsenaloitteissa ja -palautteissa on myös useasti toivottu, että jäsenille vuosittain kotiin postitettava kirje lähetettäisiin elokuun sijaan jo ennen kesää, jotta kirjeen sisältämät Restelin ravintoloihin käyvät etusetelit olisivat käytettävissä jo kesälomatkoilla; tätäkin muutosta valmistellaan parhaillaan Tradekassa.
Jäsenilleen Tradeka tarjoaa taloudellisia etuja, ja se palauttaa osan tuloksestaan takaisin yhteiskuntaan lahjoituksina ja sijoituksina. Jäsenetuina on alennuksia ja tarjouksia konsernin omista yrityksistä ja yhteistyökumppaneilta. Lisäksi jäsenet voivat merkitä tuotto-osuuksia.
”Maksettavasta korosta päättää vuosittain Tradekan edustajisto.”
Tuotto-osuus on sijoitus osuuskuntaan
Tuotto-osuus on jäsenille tapa kiinnittyä konkreettisesti Tradekan toimintaan, tehdä sijoitus omaan osuuskuntaan ja päästä näin osalliseksi sen taloudellisesta tuloksesta.
Tradekan hallitus päätti joulukuun kokouksessaan myös tulevan vuoden tuotto-osuuden tuottotavoitteen tasosta. Tuottotavoite vuodelle 2025 on 4,75 prosenttia.
Maksettavasta korosta päättää vuosittain Tradekan edustajisto, kun se tekee kevään kokouksessaan päätöksen ylijäämän käytöstä.
Vuoden 2024 tuotto-osuuksille maksettavasta korosta päätetään edustajiston kokouksessa toukokuussa ja nämä korot tulevat maksuun kesäkuussa.
Kuluvan vuoden tuottotavoite on ollut 5,75 prosenttia.