Vuonna 1905 perustettu Valio on OT-lehden sivuilta tuttu osuustoiminnan menestystarina, joka on kaikilla mittareilla suomalaisen elinkeinoelämän huippua.
Valio työllistää noin 4 200 henkilöä, joista 3 700 Suomessa. Ruokatalon liikevaihto oli viime vuonna 2,3 miljardia euroa.
Vaikka esittelemmekin perinteikästä Valiota osuustoiminnan malliesimerkkinä, kuuluu toisinaan ihmettelyä: ”Mutta Valiohan on yritysmuodoltaan osakeyhtiö?”
Huomio on aivan oikea, mutta juuri siksi OT-lehdessä puhutaan osuustoimintayrityksistä, jollaisia myös Valio ja niin ikään osakeyhtiömuotoiset lihatalot Atria ja HKFoods ovat.
Määritelmän mukaan osuustoiminta on taloudellinen ja toiminnallinen organisoitumismalli, jossa tyypillisesti työkaluina käytetään myös osakeyhtiöitä.
Omistajina suomalaiset maitotilayrittäjät
Valio on siis osakeyhtiö, jonka omistaa kolmetoista osuuskuntaa. Osuuskuntien jäseninä ovat suomalaiset maitotilayrittäjät, eli suomalaiset maitotilat omistavat Valio Oy:n.
Valiolla on niistä viiden kanssa hankintasopimukset, eli osuuskuntien yhteensä noin 3 200 maitotilaa myyvät maidon Valiolle.
Nämä viisi hankintaosuuskuntaa omistavat Valio-konsernista yli 99 prosenttia. Muut yhdeksän omistajaosuuskuntaa omistavat Valiosta siis alle prosentin ja ovat Valion kilpailijoita.
”Maitotilat omistavat Valion alueellisten osuuskuntien kautta, ja maksamme toimintamme kaikki tuotot suomalaisille tiloille”, kertoo Valio kotisivuillaan.
Mainittakoon, että valiolaiset maitotilayrittäjät tuottavat noin 80 prosenttia suomalaisesta maidosta.
”Valio on siis osakeyhtiö, jonka omistaa kolmetoista osuuskuntaa.”
Jäsenten ohjauksessa
Valio Oy:n päättävät elimet ovat yhtiökokous, hallintoneuvosto ja hallitus.
Ylintä valtaa käyttää yhtiökokous, joka hyväksyy tilinpäätöksen, päättää vastuuvapaudesta hallinnolle ja toimitusjohtajalle sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat.
Valion varsinainen yhtiökokous pidetään vuosittain viimeistään kesäkuussa.
Valion yhtiökokous valitsee hallintoneuvoston jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Hallintoneuvosto muodostuu pääosin maidontuottajista tai heidän yrittäjäpuolisoistaan siten, että valtakunnan eri osat tulevat hallintoneuvostossa edustetuiksi mahdollisuuksien mukaan.
Valion hallintoneuvostoon kuuluu tällä hetkellä 27 jäsentä. Heistä 23 on maitotilayrittäjiä ja neljä Valion henkilöstön edustajia.
Hallintoneuvosto valitsee puolestaan hallituksen, joka vastaa Valion hallinnosta ja organisaatiosta. Valion yhtiöjärjestyksen mukaan Valiolla tulee olla vähintään 4 ja enintään 7 hallituksen jäsentä, joista enemmän kuin puolet tulee olla maidontuottajia. He taas toimivat jonkun omistajaosuuskunnan hallinnossa jäseninä.
”Valio Oy:n päättävät elimet ovat yhtiökokous, hallintoneuvosto ja hallitus.”
Valion hallitukseen kuuluu tällä hetkellä neljä maitotilayrittäjää ja hallituksen puheenjohtajana toimii maanviljelijä Vesa Kaunisto.
Valiolla on hallituksen nimittämä toimitusjohtaja, jonka hoitaa hallituksen ohjeiden ja määräysten mukaan yhtiön juoksevaa hallintoa.
Hallitus nimittää johtoryhmän jäsenet toimitusjohtajan esityksestä.
Valion johtoryhmä vastaa liiketoiminnan päivittäisestä johdosta ja käyttää toiminnallista päätösvaltaa. Sen tehtävänä on myös laatia konsernin visio ja strategia yhdessä hallituksen kanssa ja varmistaa strategian toteutuminen Valiolla.
Hallitus valvoo Valion operatiivisen johdon toimintaa ja liiketoimintaa.
Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme on toiminut tehtävässään vuodesta 2014 lähtien.
Maitotuotto mittaa menestystä
Valio mittaa taloudellista menestystään maidolle luodulla arvolla eli maitotuotolla. Maitotuotto tarkoittaa maitokatetta, josta on vähennetty käyttöomaisuuden poistotarve eli investointien rahoitustarve ja jaettu Valio Oy:n omistajilta vastaanotetulla maitomäärällä.
Sen perusteella Valion hallitus päättää tilityshinnan, joka maksetaan osuuskunnille maidosta.
Valion maitotilayrittäjistä muodostuva hallitus arvioi, kuinka paljon Valiolla on kulloinkin varaa maksaa maidosta.
Se riippuu siitä, kuinka hyvin eri tuotteet jogurtista ja juustosta maitojauheeseen ovat menneet kaupaksi ja kuinka kannattavaa myynti on ollut. Osuuskunnat maksavat tuottajille tuottajahinnan ja päättävät itsenäisesti maidon tuottajahinnan muutoksista.
Lähde: www.valio.fi