Suomen taidetta tukemassa

Osuuskunta Suomen taide ja taidekokoelmat edistää suomalaisen taiteen asemaa, merkittävyyttä ja näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti. Tätä tarkoitusta varten osuuskunta tuottaa ja jakaa tietoa taiteesta sekä tarvittaessa auttaa taidekokoelmatyössä.

Teksti Kari Uittomäki | Kuva Osuuskunta Suomen taide ja taidekokoelmat
Jaa artikkeli

Osuuskunta Suomen taide ja taidekokoelmat edistää suomalaisen taiteen asemaa, merkittävyyttä ja näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti. Tätä tarkoitusta varten osuuskunta tuottaa ja jakaa tietoa taiteesta sekä tarvittaessa auttaa taidekokoelmatyössä.

Osuuskunnalla on pitkäaikainen kokemus taidekokoelmista ja niiden hallintaan liittyvistä ohjelmistoista. Sillä on käytössään Muusa-kokoelmanhallintaohjelmisto ja tietopalvelut suomalaisista taidekokoelmista Taide.Art-verkkosivuillaan.

”Taidemuseot ja muut taiteenomistajat voivat saada näkyvyyttä ja uusia yleisöjä ja nostetta kokoelmilleen. Samoin myös taiteilijoilla on mahdollisuus kertoa itsestään, esitellä omia teoksiaan ja tekemisiään. Lisäksi eri toimijoiden välinen yhteistyö mahdollistuu”, osuuskunnan toimitusjohtaja Tarja Eskelinen kertoo.

Taiteen ja taidekokoelmien tunnettuuden parantuminen näkyy myös yleisön kasvavana kiinnostuksena, joka puolestaan ilmenee museoissa ja näyttelyissä kävijöiden määrän nousuna.

Osuuskunnan asiakkaat ovat Eskelisen mukaan taidekokoelmien omistajia. Kokoelmien koot vaihtelevat isoista pieniin, joten myös asiakkaiden tarpeet ovat erilaisia.

”Taidemuseot ja muut taiteenomistajat voivat saada näkyvyyttä ja uusia yleisöjä.”

Asiakkaina on tällä hetkellä esimerkiksi noin 40 merkittävää museota ja säätiötä, kuten Amos Andersonin taidemuseo ja Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Osuustoimintayrityksistä asiakkaisin lukeutuvat Keski-Suomen Osuuspankki, OP Ryhmä ja LähiTapiola.

Osuuskunnan toimialue on koko Suomi, ja verkon kautta koko maailma. Verkkosivustoa voi tällä hetkellä käyttää myös englannin- ja ruotsin kieliversioina. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan kieliversioita voidaan tulevaisuudessa tehdä lisääkin.

Osuuskunta Suomen taide ja taidekokoelmat toimii yhteiskunnallisena yrityksenä, ja se ei jaa ylijäämää jäsenilleen. Ylijäämä käytetään osuuskunnan kehittämiseen ja tavoitteiden edistämiseen.

Taiteesta nauttijoita ja taidemuseoissa kävijöitä houkuttelee seikkailemaan taiteen maailmassa erityisesti osuuskunnan ylläpitämä, jo edellä mainittu Taide.Art -sivusto.

Sivuilla esitellään suomalaisia taideteoksia ja -kokoelmia, taiteilijoita, keräilijöitä ja gallerioita. Verkossa kerrotaan myös ajankohtaisista ja tulevista taidenäyttelyistä sekä julkaistaan artikkeleita, videoita ja podcasteja.

Osuuskunnan puheenjohtaja Tarja Eskelinen, taustalla osa Antti Immosen moniosaisesta teoksesta Aamunkoi (2023).
Osuuskunnan puheenjohtaja Tarja Eskelinen, taustalla osa Antti Immosen moniosaisesta teoksesta Aamunkoi (2023).

Monipuolinen tietopaketti taiteen ystäville

Sivustolta voi tutkia esimerkiksi Suomen Pankin taidekokoelman helmiä.

Palvelusta selviää myös, mitä teoksia kuuluu esimerkiksi jonkin museon tiettyyn lahjoituskokoelmaan. Joiltain osin voi myös jäljittää yksittäisen taiteilijan teoksia kokoelmista.

”Verkkopalveluun kirjautuneille löytyy lisäksi yksityiskohtaisempaa tietoa näyttelyiden suunnittelusta ja yhteistyökumppaneista. Toki Taide.Art tarjoaa tietoa ja asiaviihdettä ihan kaikille taiteen ystäville. Sivuilla kerrotaan yleistajuisesti taidenäyttelyistä ja muista ajankohtaisista taiteeseen liittyvistä aiheista.”

Osuuskunnan ylläpitämä Muusa-kokoelmanhallintaohjelmisto on puolestaan tarkoitettu taidekokoelmien omistajille kokoelmien hallintaan. Sen avulla kokoelman omistaja voi pitää taideteosten tiedot ajan tasalla.

Muusaan voi viedä teoskuvia, teosten kuntoa koskevia tietoja sekä hankinta- ja vakuutustietoja. Palveluun voi niin ikään kirjata esimerkiksi taiteen siirtämiseen, varastointiin ja lainaamiseen liittyviä asioita. Taidekokoelman omistaja päättää lopulta myös tietojen näkyvyydestä ja saatavuudesta.

”Muusan avulla kokoelmanomistaja hoitaa helposti omaisuuttaan ja osallistuu samalla yhteisen suomalaisen kulttuuriperinnön hoitamiseen. Ohjelma mahdollistaa lisäksi kulttuuriperintöä hallinnoivien organisaatioiden yhteistyön Suomessa ja ulkomailla. Muusa on verkostoitumista”, kertoo Eskelinen.

”Verkkopalveluun kirjautuneille löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa näyttelyiden suunnittelusta.”

Yhteisvoimin enemmän

Osuuskunta Suomen taide ja taidekokoelmien perustajia olivat jo pitkään alalla olleet taiteen ja niihin liittyvän ohjelmistosuunnittelun ammattilaiset.

”Olemme itsekin uppoutuneet taiteeseen, ja osuuskuntana työskentely asian hyväksi tuntuu mielekkäälle. Jaettujen kustannusten kautta sivustomme tulee käyttäjilleen edullisemmaksi ja yhteisenä taidemediana taidetoimijat voivat saada enemmän hyötyä vähemmillä kustannuksilla”, Tarja Eskelinen sanoo.

Korkeatasoinen kokoelman omaavan Hyvinkään taidemuseon johtaja Tuomas Ravea kertoo:

”Meillä Hyvinkäällä Taide.Art otettiin käyttöön koronan aikana, kun halusimme avata kokoelmamme yleisölle, joka ei muuten museoihin päässyt. Tämä palveli myös tavoitettamme tehdä kokoelmistamme mahdollisimman helposti saavutettavia.”

Ravean mukaan verkkopalvelu mahdollistaa myös teosten takana olevien tarinoiden julkaisemisen. Tällaisten palveluiden tarve on jälleen erittäin ajankohtainen, kun kulttuuria uhkaa suuret leikkaukset.

”Huonoina aikoina kulttuuri on ollut se väkevä vastavoima, joka on luonut mielekkyyttä yleiseen tilanteeseen, mutta nyt se on vaarassa. Siksi taiteen saavutettavuuden tarve korostuu ja siksi meille Taide.Art on tärkeä kanava tämän toteuttamiseen”, Ravea toteaa.

Left Menu Icon
Right Menu Icon