Suomen julkisen talouden tila vetää vakavaksi. Kasvua ei tunnu löytyvän ei sitten millään, muista euromaista on jääty kauas. Mitkään toimenpiteet eivät näytä tuovan tarpeeksi euroja yhteisten menojen kattamiseen. Työllisyysaste jatkaa heikkenemistään ja kuluttajien luottamus talouteen on valju.
Taantuman keskellä osuustoiminta on tyypillisesti vahvimmillaan. Tämän vuosikirjan luvut kertovat siitä selvää viestiä: suomalaisilla on 7,8 miljoonaa jäsenyyttä yhteisöjen omistamissa yrityksissä. Se tekee 1,8 jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohden. Kasvua edellisvuoteen on 3,4 prosenttia.
Osuustoiminnallisten yritysten – siis osuuskuntien, keskinäisten yhtiöiden ja niiden määräysvallassa olevien muiden yritysten – yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 41,7 miljardia.
Tässä on kymmenys kasvua aiempaan vuoteen verrattuna. Tuloverojakin maksettiin siten ennätysmäärä, yleisestä suunnasta poiketen.
Työntekijöitä osuustoimintayrityksillä on 92 000, siitä huolimatta, että muutama iso toimija on joutunut vähentämään väkeään. Kokonaismäärä väheni vain 0,1 prosenttia edellisestä vuodesta.
”Yhteen hiileen puhaltaminen ei enää ole mikään suomalainen itsestäänselvyys.”
Suomalaisessa yhteiskunnassa huolestuttavinta on polarisaation lisääntyminen: Se näkyy niin taloudellisissa voimavaroissa, arvotutkimuksissa kuin kansanterveydessäkin. Yhteen hiileen puhaltaminen ei enää ole mikään suomalainen itsestäänselvyys.
Juuri siihen sopii vastavoimaksi osuustoiminta. Parhaimmillaan se muistuttaa, että yhdessä olemme vahvempia ja se on kaikkien etu.
Menestyvät osuustoimintayritykset luovat elinvoimaa ja mahdollisuuksia alueille, jotka eivät ole menestyksen hedelmistä nauttivien etujoukoissa – puhutaanpa sitten Suomen tai Euroopan tasosta.
”Menestyvät osuustoimintayritykset luovat mahdollisuuksia alueille, jotka eivät ole menestyksen hedelmistä nauttivien etujoukoissa.”
Tarvitsemme kipeästi omistusta, joka investoi tänne ja jonka kerryttämät verovarat hyödyttävät täysimäärisesti julkista sektoriamme.
Vuosikirjan Pörssi parka -jutusta (printtilehdessä s.16) selviää, että pelkästään kolmen eri toimialan osuustoimintayrityksen keskeisimmän haastajan osinkoja on tänä vuonna maksettu ulkomaille yhteensä jo 3,5 miljardin verran.
Yhteensä osuustoimintayrityksiä oli viime vuoden päättyessä 3471. OT-vuosikirjan analyyseissä keskitytään tuttuun tapaan niistä 250 suurimpaan. Vertailulukuja, kilpailijatietoa ja vuosisarjoja on entisestään lisätty. Pienosuuskunnista on kuitenkin oma juttunsa, samoin energiaosuuskunnista.
Tarjolla on aikamoinen tietopaketti, yhteiseksi hyödyksi!
Kirjoittaja on OT-lehden päätoimittaja.