Rakennusinsinöörin koulutuksen saanut Pyhäselän Oma osuuskunnan toimitusjohtaja Anu Louhelainen kertoo, että opiskeluaikana vuosituhannen vaihteessa opetettiin, että niin pitkään kun on öljyä, ei ole kehitystä energia-asioissa. Nyt on ovi auki uuteen.
”Kun maakaasukin on ongelmallinen, meillä on käsillä murros ja pääsemme eteenpäin. Pääsemme fossiilisista polttoaineista ja meistä on tulossa energian suhteen riippumattomia”, sanoo ympäristöystävällistä rakennushanketta vetävä Louhelainen.
Harjakorkeudessa
Asunto Oy Joensuun Oma Siihtalantie 12 on yhteisöllinen neljän pienkerrostalon ja 42 asunnon kohde, jonka Pyhäselän Oma osuuskunta rakennuttaa yhtiönsä Pyhäselän Oma Kiinteistö Oy:n avulla.
Pääurakoitsijana on Savo-Karjalan Eristys ja Saneeraus Oy. Sillä taas on yhteistyökumppaneina muita paikallisia pienyrityksiä.
Asuntotyypit valmistuvassa yhtiössä ovat yksiöistä kolmioihin. Ekologinen asuntokohde sijoittuu hyvien palveluiden ja joukkoliikenneyhteyksien lähelle.
Osuuskunnan yhteistyökumppanina toimivan Oma Säästöpankki Oyj:n kanssa on neuvoteltu valmiiksi asunnon ostamista helpottava rahoituspolku.
Kuokka iski maahan vuosi sitten huhtikuussa 2021. Harjakorkeus on saavutettu.
”Osuuskuntamme arvot näkyvät valinnoissa. Osuuskunta työllistää rakennushankkeen aikana yli 60 henkilöä. Käytämme paikallisia palveluita,” sanoo Louhelainen.
Elämää ja ekotiikkaa
Siihtalantie 12:n ”Elämää ja ekotiikkaa” -markkinointi viestii erityisesti senioriasujien suuntaan.
Elämää-sana viittaa Louhelaisen mukaan hyvään asumiseen, jossa myös yhteisöllisyyden rakentumiselle on runsaat edellytykset. Se näkyy myös muun muassa sisäpihan suunnittelussa hyötykasveineen. Ajatus on, että talo hengittää ja sisäilma on hyvä.
Ekotiikka viittaa tulevaisuutta luotaavaan energiataloudellisesti toteutettuihin taloihin ja asumiseen. Pakettiin kuuluvat maalämpö, aurinkopaneelit ja energian säästö.
Maalämpöjärjestelmän kahdeksan maalämpökaivoa ja kaksi kilometriä maaputkea hoitavat lämmityksen lähes kokonaan, mutta mahdollistavat myös jäähdytyksen kesällä. Tämä huomioi ilmastomuutoksen suunnan.
Louhelainen kertoo, että talot rakennetaan Poroton -kennoharkoista, joissa on eristeenä molempiin suuntiin toimiva vulkaaninen kivirouhe. Rakennusten elinkaari voi olla 100 vuotta; se on tontin vuokrasopimuksen mitta.
Tarkoitus on olla omavarainen energian suhteen. Tämä tulee näkymään myös rahasäästöinä asumisen aikana, sillä vastiketaso jää selvästi yleistä keskiarvoa alemmaksi (keskiarvo 3.5 €/m2 – tässä 2,2 €/m2).
”Elämää-sana viittaa hyvään asumiseen, jossa myös yhteisöllisyyden rakentumiselle on runsaat edellytykset.”
Osuustoiminnan arvot
Osuuskunta aloitti edistyksellisenä osuuskassana vuonna 1906. Tähtäin oli maataloudessa. Yhteiskunta on muuttunut.
Nyt katse kulminoituu laajempaan hyvinvointiin.
Miten voimme nyt tässä ajassa taas uusin keinoin parantaa maailmaa tuleville sukupolville?
”Niin, että yhteinen hyvinvointi paranee”, Anu Louhelainen vastaa.
Energiatehokkuudella on merkitys yksilölle, yhteisölle ja luonnolle. Pienistä puroista syntyy virta. Säästö jättää varaa muuhun ja jättää ekologisia arvoja tulevaisuuden ihmisille.
Omavaraisuus on myös ajan henki erityisesti juuri nyt Ukrainan kriisin aikana, jolloin on kiire päästä eroon konfliktialueilta tulevista fossiilisista polttoaineista.
Kivirakenne, uusi tekniikka ja pohditut ratkaisut tarkoittavat, että rakentaminen on normaalia työläämpää ja kalliimpaa. ”Elinkaaren näkökulmasta valinta näyttää hyvältä ja valtakunnallisesti tulee uutta.”
Maailman alati muuttuessa paikalleen ei sovi jäädä.
”Ajatukset aivoista ulos ja pohdittavaksi tähän aikaan”, velvoittaa Louhelainen. Sopii meille kaikille.
Linkistä löytyy helmikuussa 2020 tehty juttu, jossa kerrotaan Pyhäselän Oma osuuskunnan toiminta-ajatuksesta ja Siihtalan rakennusprojektista – vielä tyhjällä tontilla.
https://otlehti.pellervo.fi/2020/06/22/pyhaselan-oma-osuuskunta-kehittaa/