Yritystoiminnan ja yhteisöllisyyden yhtälö

Teksti Mari Kokko
Jaa artikkeli

Huhtikuussa 2025 järjestetään kuntavaalit sekä aluevaalit. Kun sote-palvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueiden vastuulle, kuntien rooli on muuttunut.

Kuntien suurin toimintasektori on sivistystoimi, johon kuuluvat varhaiskasvatus, perusopetus sekä kulttuuripalvelut, kuten kirjastot, kansalaisopistot ja liikuntatoimi.

Kuntien vastuulla on myös paikallisen elinvoiman ja yhteisöllisyyden edistäminen

Vuoden 2025 alusta kuntien vastuulle siirtyy myös julkisten työvoimapalvelujen järjestäminen, ja nykyiset TE-toimistot lakkautetaan. Onnistuessaan uudistus palvelee yrityksiä nykyistä paremmin.

Työvoimapalveluissa huomioidaan yritysten osaamistarpeet ja yhdistetään ne tehokkaammin ammatillisen koulutuksen tarjontaan.

Paikallinen päätöksenteko on osuuskunnille elintärkeää, sillä osuustoiminta on juurtunut vahvasti paikalliseen elämään.

Osuuskunnat puolestaan ovat tärkeä tekijä kuntien elinvoimaisuuden rakentamisessa, yrittäjyyden edistämisessä ja kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämisessä sekä paikkakunnan pitovoiman vahvistajina.

Osuuskunnat ovat koko Suomessa merkittäviä työllistäjiä, investoijia ja palveluiden tuottajia sekä yhteisöllisyyden rakentajia. Ne ovat myös keskeisiä toimijoita kriittisessä infrassa, kuten vesihuollossa ja tietoliikenteessä.

”Kuntien tulee tukea asukkaidensa tarpeista syntyvää toimintaa ja luoda mahdollisuuksia yhteisöllisyyden kehittymiselle.”

Yritykset luovat elinvoimaa

Monipuolinen yritystoiminta on tärkeässä roolissa elinvoiman rakentamisessa. Yritysten hallinnollista taakkaa ei lisätä, vaan luodaan suotuisat olosuhteet kestävälle kasvulle ja investoinneille.

Päätöksiä tehtäessä hankinnoista, koulutuksesta, rakentamisesta, liikenneyhteyksistä ja kaavoituksesta otetaan huomioon niiden vaikutukset yrityksiin.

Kuntien tulee tukea asukkaidensa tarpeista syntyvää toimintaa ja luoda mahdollisuuksia yhteisöllisyyden kehittymiselle. Niin pienemmät kunnat kuin suuret kaupungit hyötyvät aktiivisista kuntalaisista, jotka tuovat osaamista ja resursseja yhteiseen käyttöön.

On varmistettava, että puitteet kunnossa asukkaiden omaehtoiselle yhteisölliselle toiminnalle. Uusiin kokeiluihin ja avauksiin suhtaudutaan kannustavasti.

Elinvoima rakentuu yritystoiminnan ja yhteisöllisyyden yhtälöstä. Yritykset tarjoavat alueelle taloudellista vakautta ja kehitysmahdollisuuksia, kun taas vahva yhteisöllisyys tekee alueesta vetovoimaisen paikan asua, työskennellä ja kehittää uutta.

Kirjoittaja on Pellervon toimitusjohtaja.

Left Menu Icon
Right Menu Icon