Osuustoiminta tarttuu ajan haasteisiin

Teksti Petri Pitkänen
Jaa artikkeli

Onko yritysrakenteella ja omistuksella vaikutusta huoltovarmuuteen? Tämä kysymys on ajankohtainen ja tärkeä, sillä osuustoiminta on ollut jo pitkään merkittävässä roolissa Suomen huoltovarmuuden ylläpitämisessä.

Historiallisesti osuustoiminta on tarjonnut vakautta ja turvaa erityisesti kriisiaikoina, jolloin kansallinen omavaraisuus ja paikallinen tuotanto ovat korostuneet. Mutta mikä on tilanne tänä päivänä?

Kun julkisuudessa keskustellaan kan­salaisten varautumisesta kriisitilanteisiin, on hyvä huomata osuustoiminnan ja keskinäisyyden merkitys maallemme. Tuottajat, maatalousosuuskunnat ja osuuskaupat ovat varmistaneet, että kotimaista ruokaa riittää kaikissa olosuhteissa.

Investoinneillaan arvoketjuun osuuskunnat ovat taanneet, että raaka-aineet ja tuotteet liikkuvat tehokkaasti maatiloilta kuluttajille. Tämä taas on vähentänyt riippuvuutta ulko­maisista toimittajista ja parantanut ruokaturvaa.

”Historiallisesti osuustoiminta on tarjonnut vakautta ja turvaa erityisesti kriisiaikoina.”

Osuuskunnat ovat usein alueellisia ja ne työllistävät paikallisia ihmisiä, mikä vahvistaa huomattavasti aluetaloutta. Esimerkiksi S-ryhmä, OP Ryhmä ja LähiTapiola-ryhmä ovat suuria työnantajia, jotka tarjoavat palveluillaan investointimahdollisuuksia ja työpaikkoja eri puolille maata.

Joustavuutensa ja paikallisuutensa ansiosta osuuskunnille olisi tilausta myös sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä. Hyvin toimivia sote-osuuskuntia löytyy maastamme toki jo nyt.

Suomessa toimii lisäksi noin 1 300 vesiosuuskuntaa, jotka vastaavat vesihuollosta erityisesti haja-asutusalueilla. Vesihuoltolain uudistuksessa päättäjätkin ovat huomanneet kansallisvarallisuuden merkityksen, ja jo huoltovarmuuden näkökulmasta omistamisella on merkitystä.

Energian tuottamisessa energiaosuuskunnilla, kuten Oulun Seudun Sähköllä tai suuremmassa mittakaavassa paljon sähköä prosessissaan tuottavalla Metsä Groupilla, on yhteiskunnalle tälläkin saralla paljon annettavaa.

Enemmän kuin liiketoimintamalli

Yritysmuodolla todellakin on väliä huolehdittaessa huoltovarmuudesta ja kansallisvarallisuudesta.

Osuuskuntaa ei voi vallata, koska sen omistus on luonteeltaan pysyvää ja kotimaista.

Osuustoiminnalla on ollut niin ikään keskeinen rooli demokratian ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa. Se on valmis vastaamaan myös nykyisiin haasteisiin ja on paljon enemmän kuin pelkkä liiketoimintamalli. Osuustoiminta on tapa kantaa vastuuta ympäröivästä yhteiskunnasta.

Tukemalla paikallisia yhteisöjä osuuskunnat samalla vahvistavat koko yhteiskunnan resilienssiä ja sen kykyä selviytyä kriiseistä.

Osuuskuntien tuottama taloudellinen vakaus ja työllisyys ovat keskeisiä tekijöitä huoltovarmuuden ylläpitämisessä. Ne vähentävät yhteiskunnallisia jännitteitä ja parantavat kansalaisten hyvinvointia. Puhumattakaan siitä, että koko Suomi säilyy asuttuna ja meidän suomalaisten valvovien silmien alla.

Kirjoittaja on Pellervon hallituksen puheenjohtaja.

Left Menu Icon
Right Menu Icon