Näin sanoi valtiotieteen tohtori Erkki Tuomioja juhlapuheessaan osuustoimintatutkimuksen tiedeseuran Kooperatiivi ry:n 40-vuotisseminaarissa 22. marraskuuta 2024 Tieteiden talolla Helsingissä.
Hän jatkoi, että osuuskunnat voivat olla erityisen hyödyllisiä aloilla ja alueilla, jonne voittoa tavoittelevat yritykset tai julkiset palvelut eivät yllä. Tuomioja tiivisti, että osuustoiminta-aatteelle on koittanut uuden arvostuksen aika.
Alue, jossa Tuomioja toivoisi uusosuustoiminnalle menestystä niin Suomessa kuin erityisesti maailmalla, voisi olla uusiutuvan energian ja materiaalien kierrätyksen aloilla.
”Juuri niillä aloilla on ratkaiseva merkitys, kun tavoitellaan kestävää kehitystä.”
Ajankohtainen haaste on Tuomiojan mukaan alustatalouden ja sen synnyttämien monopolimuodostumiseen ja työntekijäin riistoon liittyvien monien epäkohtien yleistyminen.
”Kuitenkin alustataloutta kasvattanut digiteknologian kehitys soveltuisi hyvin myös osuustoiminnallisten yritysten käyttöön. Alustaosuuskunnista on jo olemassa monia hyvin toimivia esimerkkejä maailmalla.”
”Taloudellisia resursseja yhdistämällä pystytään käynnistämään yrityksiä.”
Tuomioja katsoi, että osuuskunnat voivat olla erityisen hyödyllisiä alueilla, jonne voittoa tavoittelevat yritykset tai julkiset palvelut eivät yllä.
Osuuskunnat luovat työtä usein syrjäisille alueille samalla tuottaen tarvittavia peruspalveluja kuten terveydenhuoltoa, koulutusta tai infrastruktuuria. Ne ovatkin usein ainoita palveluntarjoajia tietyllä alueella.
Osuustoimintamalli antaa mahdollisuuden yritystoimintaan myös silloin, kun toimijoiden varat ja muut resurssit ovat vähäiset – osuustoimintamalli voi olla siis pienituloistenkin yritysmuoto.
”Yhteistoiminnalla ja voimia, myös taloudellisia resursseja, yhdistämällä pystytään käynnistämään yrityksiä ja hankkeita.”
Suomen taloudelle antaa Tuomiojan mukaan vahvuutta ja yhteiskunnallemme kestävyyttä se, että markkinataloutemme on elinvoimainen sekatalous.
”Meillä toimii rinnakkain niin koti- ja ulkomaisia, kuin pieniä ja suuria pörssi- ja perheyhtiöitä, yhtä lailla kuin myös yhteiskunnan omistamia ja osuustoiminnallisia yrityksiä. Tällainen monipuolisuus ja moniarvoisuus takaa sen, ettei kaikkea taloudellista toimintaa arvioida vain lyhytaikaisten pörssikurssivaihtelujen perusteella ja että yrittämiseen sitoudutaan laajemmin kuin välittömän omistaja-arvon maksimoinnin kautta.”