Professori, päätoimittaja Anu Lahtinen kirjoitti mainiosti Historiallisessa Aikakauskirjassa (1/2024 s. 3) ”Mikään ei pysy pitelemättä: ei tietotaso, ei yleinen osaamistaso, ei tieteellinen tutkimus, ei tiedeviestintä, ei sen resurssit.”
Osuustoiminnan yliopistoyhteistyön puitteet ovat kehittyneet myönteisesti. Mutta pitelemättä ei tieteen kartalla pysy osuustoimintakaan.
Mikä on Kooperatiivi?
Kooperatiivin tehtävänä on edistää osuustoiminnan ja muun omaehtoisen taloudellisen yhteistoiminnan tutkimusta. Tehtävä on kehittää kiinnostuneiden välistä yhteistoimintaa.
Tehtävä on rakentaa tutkimuksen ja käytännön välisiä yhteyksiä niin, että löydämme ratkaisuja yhteiskunnallisiin kysymyksiin.
Kooperatiivilla on tunnustettu paikka tiedemaailmassa. Se on Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsen.
Miten Kooperatiivi toimii?
Johtoajatus nousee nelikentästä, jossa ovat Kooperatiivi tutkijayhteisönä, yliopistot tutkimuksen ja opetuksen instituutiona, elinkeinoelämä ja säätiöt intressikumppaneina ja rahoittajina sekä sivistysvaltio poliittista ja taloudellista raamia luovana voimana.
Jos nelikon yhteistyön polut ruohottuvat, kannattaa lisätä kanssakäymistä ja tallata polkua auki.
Kooperatiivilla on monta roolihattua. Se on ensiksi yhteistyöfoorumi, joka kokoaa tutkijoita ja sidosryhmiä. Toiseksi Kooperatiivi on osuustoimintatutkimuksen tunnustettu edustaja tiedeyhteisössä.
Kolmanneksi se voi rekisteröitynä yhteisönä toimia projektien alustana. Ja neljänneksi Kooperatiivi on myös osuustoimintaidean symboli, joka emansipatorisena taloudellis-sosiaalis-kultuurisena ilmiönä ylittää kaikki maalliset raja-aidat.
Mitä Kooperatiivi tekee?
Käynnissä on kolmen vuosikymmenen välein läpivietävä Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n maailmanlaajuinen projekti osuustoiminnan arvojen ja periaatteiden tarkistamiseksi.
Kooperatiivi antoi osuustoiminnan identiteetistä ICA:lle tämän vuoden alussa. Puoli vuotta ajatustyötä oli opettavainen prosessi.
Kooperatiivi toimitti Deusto Estidios Cooperativos –tiedelehden Special Issue of Finland –erikoisnumeron 2024 alussa. Se on Jufo 1 -julkaisu. Teoksessa ovat teemoina suomalaisen osuustoiminnan yhteiskunnalliset juuret, nykypäivä ja tulevaisuus; ikään kuin kokovartalokuva.
Erityisnäkökulmina ovat muun muassa osuustoiminnan yliopisto-opetus, kuluttajaosuustoiminnan kriisit ja nousut, keskinäisyys eläkejärjestelmässä, osuuskuntien hallinto ja oikeudelliset kysymykset sekä suomalaisen osuustoiminnan kehitys osana pohjoismaista osuustoimintaa.
Ilman tohtoreita tulee pulmia. Myös Kooperatiivilla on juhlapäivä, kun tulee osuustoimintaväitös. Kesäkuussa 2024 Kari Huhtala väitteli Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa.
Kaikkiaan on yli 40 oppinutta väitellyt osuustoiminta-aiheilla. Tällä hetkellä voi hyvinkin 15-20 osuustoimintaväitöstä olla tekeillä.
”Kooperatiivi tekee yhteistyötä yliopistojen kanssa, jotta osuustoimintatutkijat saadaan kokoon vähintään kerran vuodessa.”
Joskus osuustoiminta on tutkimuksen fokus, joskus tapaus kontekstissaan. Näkymä on joka tapauksessa hyvä. Tämä konkretisoitui myös marraskuussa Kooperatiivin organisoimassa osuustoiminnan väitöskirjatutkijoiden monitieteellisessä jatko-opintoseminaarissa.
Kooperatiivi tekee yhteistyötä yliopistojen kanssa, jotta osuustoimintatutkijat saadaan kokoon vähintään kerran vuodessa. Viime vuosina kokoontuminen on ollut Taloustutkijoiden kesäseminaarissa Jyväskylän yliopistossa.
Mainita pitää projektialustana toimiminen uraan uurtavassa keskinäisyyden tutkimuksessa ja tietysti Afrikka-yhteistyömme.
Koordinaatiotyön alla on 11.-13. kesäkuuta 2025 pidettävä ICA:n tutkimuskomitean seminaari. Sen organisoi Itä-Suomen yliopisto yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Tapahtumakaupungit ovat Joensuu ja Helsinki.
Avoin foorumi
Kooperatiivi yhdistää kiinnostuneita: erilaisia ihmisiä, eri organisaatioissa, eri rooleissa, eri yliopistoista, eri tieteenaloilta, eri paradigmoja, teorioita ja metodeja. Ihmiset ovat eri elämänvaiheessa, eri vaiheessa opinnoissa.
On monta valokeilaa tarkastella taloudellisen yhteistoiminnan suurta ideaa. Kooperatiivi on avoin foorumi tulla mukaan.
Kirjoittaja on Kooperatiivi ry:n puheenjohtaja ja Vaasan yliopiston työelämäprofessori.