Paloturvallista joulun aikaa!

Suurimmat paloturvallisuusriskit syntyvät joulun aikaan tulen käsittelyssä.

Teksti Riku-Matti Akkanen | Kuva LähiTapiola
Jaa artikkeli

Tuikkivat kynttilät ja ulkotulet tuovat tunnelmaa kaamosaikaan ja joulunviettoon, mutta ne sytyttävät myös tulipaloja, jotka voivat tuottaa vakavia vahinkoja.

LähiTapiola Lappi arvioi, että vuonna 2024 kotivakuutuksesta tullaan korvaamaan arviolta 1,5 miljoonan euron arvosta tulen, savun ja noen aiheuttamia vahinkoja.

Talvisin tulipaloja syttyy paljon sisällä poltettavista kynttilöistä, mutta myös erilaisista ulkolyhdyistä ja roihuista syttyneet tulipalot korostuvat loppuvuoden aikana.

Lyhty- ja kynttiläostoksilla kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, ovatko tuotteet tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön.

”Kauppojen valikoimiin mahtuu monenlaista lyhtyä, joissa kaikissa ei kuitenkaan ole yhtä hyvät paloturvallisuusominaisuudet. Jokaista lyhtyä ei varmasti ole edes tarkoitettu käytettäväksi aidon tulen kanssa, mutta tämä voi ostajalta jäädä huomioimatta helposti ostotilanteessa”, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela muistuttaa.

Lyhtyjä on myös valmistettu palavasta materiaalista, kuten puusta tai sen palotilan ilmanvaihdosta ei ole huolehdittu riittävän isoilla tuuletusaukoilla.

Koskelan mukaan tunnelmallisista ja vaarattoman näköisistä lyhdyistä on vaikea kuvitella, kuinka korkea ja voimakkaat liekit niistä voi allaspalossa muodostua.

”Jokaista lyhtyä ei ole edes tarkoitettu käytettäväksi aidon tulen kanssa.”

Erilaiset öljykynttilät ovat suosittuja ulkokäytössä, koska niiden hinta on edullinen ja paloaika pitkä. Öljykynttilät eivät kuitenkaan sovi sijoitettavaksi ulkotiloissakaan mihin tahansa, sillä ne höyrystyvät helposti ja voivat leimahtaa räjähdysmäisesti liekkeihin.

Tärkeintä on, että mitään tulen lähteitä ei jätetä palamaan ilman valvontaa ja ne pidetään poissa palavien materiaalien, lasten ja lemmikkien lähettyviltä.

Kynttilää ei myöskään sovi jättää nukkumaan mennessä palamaan sisälle tai uloskaan, jos se on sijoitettu rakennusten lähettyville, kuten vaikkapa terassille.

Koskela suosittelee, että kaikki ulkona poltettavat tulet viedään riittävän kauaksi rakennuksista ja kaikista turvallisintahan olisi, jos terassin lyhtyihin asetetaan vain paristokäyttöisiä LED-kynttilöitä.

”Jos oikeita kynttilöitä haluaa polttaa lyhdyissä, voi ne ripustaa pihapuihin tai rakentaa lyhdyille kolmijalkoja, jonka keskelle lyhdyn saa kätevästi roikkumaan minne päin pihamaata tahansa. Lyhdyille on myytävänä myös erilaisia maahan tai hankeen painettavia telineitä”, Koskela vinkkaa.

Huolehdi palovaroittimen kunnosta

Kynttilöiden ja kaikenlaisten tunnelmatulien paloturvallisuudesta huolehtimisen lisäksi toimivat palovaroittimet, sammutuspeite ja käsisammutin ovat joka kodin sammutusvälineitä joulunakin.

Palovaroitin voi pelastaa henkiä, mutta vain jos se toimii oikein. Pulmana on, että kodin tärkeimmän turvalaitteen säännöllinen tarkistus unohtuu monilta.

Palovaroitin on ollut kotitalouksissa pakollinen hankinta jo vuodesta 2000 lähtien. Lisäksi vuoden 2024 alusta vastuu palovaroittimien hankinnasta ja huollosta siirtyi asukkailta rakennuksen omistajille tai taloyhtiöille.

Lakimuutokseen sovelletaan vuoden siirtymäaikaa, joka päättyy vuoden 2025 lopussa.

”Palovaroittimet tulisi uusia vähintään 5-10 vuoden välein.”

Lain vähimmäisvaatimus on, että palovaroittimia on oltava vähintään yksi kappale jokaista 60 asuinneliömetriä kohden. Asunnossa, joka on 70 neliötä, on palovaroittimia oltava vähintään kaksi kappaletta.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että palovaroittimet kannattaisi sijoittaa jokaiseen makuuhuoneeseen, poistumisreitille eli eteistilaan, olohuoneeseen sekä kaikkiin kerroksiin portaikon läheisyyteen.

Paristokäyttöisten varoittimien paristo pitäisi vaihtaa vuosittain – jo ennen kuin varoitin herättää keskellä yötä.

Jos kodin palovaroittimista löytyy paristot, ne kannattaa vaihtaa kaikkiin varoittimiin samalla kertaa vuosittain aina samana päivänä, esimerkiksi valtakunnallisena Palovaroitinpäivänä 1.12.

”Palovaroittimet tulisi uusia vähintään 5-10 vuoden välein, koska vanhojen, likaantuneiden ja ruostuneiden palovaroittimien savuherkkyys ja toimintavarmuus heikkenee”, Koskela toteaa.

Mainos
Left Menu Icon
Right Menu Icon