Vesi ja valokuitu samassa osuuskunnassa

Eläkkeelle jäädessään joroislainen Raimo Memonen muutti pysyvästi mökilleen. Mutta hidas netti vaikeutti arkea. Osuuskuntakonkarina ja entisenä yrittäjänä hän ryhtyi ratkomaan ongelmaa. Syntyi Vättilä-Savuniemi infraosuuskunta.

Teksti Anna Kujala
Jaa artikkeli

Vättilä-Savuniemi infraosuuskunta toimii maaseudulla, josta on matkaa Joroisiin, Varkauteen tai Pieksämäelle noin 30 kilometriä. Kaupallisia tietoyhteystoimijoita alue ei juuri kiinnosta, eikä mobiiliverkko toimi kunnolla.

Kiinteistönomistajien yhteistyöllä, useiden palaverien ja monen hengen ponnistusten tuloksena syntyi kuitenkin nopeat yhteydet mahdollistava valokuituverkko.

Aiempi Huutokosken vesiosuuskunta muutettiin toimialalaajennoksella, uusilla säännöillä ja uudella nimellä infraosuuskunnaksi kesällä 2021, jotta valokuituhanketta varten voitiin hakea EU:n maaseudun kehittämisrahaa. Samalla toiminta-alue laajeni merkittävästi.

Raimo Memonen on ollut uuden infraosuuskunnan puheenjohtaja ja valokuituhankkeen vetäjä alusta alkaen. Hän on toiminut myös muiden osuuskuntien hallinnoissa pitkään, joten osuustoiminnan periaatteet olivat hänelle entuudestaan tuttuja.

Vesiosuuskunnan muuttaminen infraosuuskunnaksi ja valokuituverkkoon investoiminen vaati monta vaihetta ja paljon työtä. Onneksi kenelläkään ei ollut toimivia tietoyhteyksiä, ja lisäksi vesi ja tietoliikenne sopivat samaan yritykseen. Valokuitu kulkee monessa kohtaa samoja reittejä kuin vesijohtolinjat.

”Talkoolaiset varmistivat kuitukaapelin asennuksen.”

Huolellinen suunnittelu, päättäväinen toteutus

Ennen hankkeen toteuttamista osuuskunta teki 120 sitovaa esisopimusta verkkoon liittyvien kanssa. Esisopimuksessa arvioitiin yhden liittymän hintahaarukaksi 1500–2000 euroa. Hinta oli kaikille sama riippumatta kiinteistön sijainnista.

”Olisi ollut mahdottomuus, että jokainen liittyisi eri sopimuksella tai hinnalla, tämän kaikki ymmärsivät. Lisäksi runkoverkon rakennus maksoi suhteessa eniten. Ja onhan myös osuuskunta-aatteen mukaista, että kaikki ovat tasa-arvoisia”, Memonen sanoo.

Käytännön työt alkoivat toukokuussa 2022. Osuuskunnan talkoissa oli mukana toista sataa henkeä.

”Talkoolaiset varmistivat kuitukaapelin asennuksen koneen kaivamaan ojaan, jotta ojan pohjalla ei ollut teräviä kiviä. Sen jälkeen kaapelin päälle lapioitiin noin 30 senttiä maata ja asennettiin varoitusnauhat ennen kuin oja täytettiin koneella.”

Lopulliset viimeistelytyöt tehtiin tänä vuonna. Lopputuloksena on 80 kilometrin pituinen valokuituverkko, joka yhdeksässä paikassa kulkee vesistön yli.

Ja vaikka sota Ukrainassa nosti hintoja juuri urakan alkaessa, saatiin hinta pidettyä esisopimuksen hintahaarukassa.

Osuuskunta vastaa ainoastaan valokuituverkosta, jonka keskus sijaitsee entisessä puhelinkeskuksessa.

”Meillä on sopimus Telian kanssa, jotta yhteydet pelaavat ulos maailmalle. Jokainen tekee sitten itse oman sopimuksen verkkoyhteyden tarjoajan kanssa”, Memonen kertoo.

Hän myöntää, että pitkän projektin aikana mielessä kävi, onko touhussa mitään järkeä.

”Loppu hyvin kaikki hyvin. Voimme nyt ylpeänä esitellä hankkeen lopputulosta. Nopeista tietoyhteyksistä hyötyvät myös alueen yritykset, jotka työllistävät paljon ihmisiä.”

Left Menu Icon
Right Menu Icon