Ensi vuonna vietettävä YK:n Kansainvälinen osuustoimintavuosi osuu yhteen Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n 130-vuotisjuhlavuoden kanssa. Suomeen osuustoiminta rantautui vuonna 1899.
Osuustoiminta on yksi niistä merkittävistä kansanliikkeistä, jotka 1900-luvun alussa loivat pohjan Suomen kansalliselle, sivistykselliselle ja taloudelliselle nousulle.
Osuuskunnat perustuvat arvoihin ja periaatteisiin, jotka ovat jäsenille tärkeitä ja luovat pohjan niiden toiminnalle. Osuuskuntien perustehtävä on tuottaa palveluja jäsenilleen mutta niillä on laajemminkin tärkeä merkitys yhteiskunnalle.
Osuustoimintaliike on kokenut Suomessa monia nousuja ja laskuja, erityisesti 1980- ja 90-luku olivat sille vaikeaa aikaa. 90-luvun suuri lama koetteli osuustoiminnallisia yrityksiä raskaasti ja EU-aikaan siirtyminen muutti kilpailuolosuhteita.
Nuo ajat synnyttivät väitteitä, joiden mukaan osuustoiminta olisi liian vanhakantaista voidakseen menestyä globalisoituvassa maailmassa.
Toisin kuitenkin kävi, 2000-luvulla tapahtunut kehitys on osoittanut väitteet paikkansapitämättömiksi. Osuustoiminnan kriisit johtuivat osaltaan sen unohtamisesta, että osuustoiminta on olemassa jäseniään varten, ei päinvastoin.
Hyvää ei menneinä vuosikymmeninä seurannut siitäkään, jos ulkopuoliset tahot jäsenistön asemesta pyrkivät ohjaamaan osuustoiminnallista päätöksentekoa.
”Osuustoiminnan menestys edellyttäätoiminnan jatkuvaa uusiutumista ja kehittämistä.”
Nuorten ääni kuuluviin
Osuuskuntien moderni omistajuus kiinnostaa tänä päivänä entistä enemmän myös nuoria. He kokevat osuustoiminnallisuuden arvot vastuullisiksi ja ovat ottaneet ne yhä enenevissä määrin omakseen.
Myös OP Ryhmä osuustoiminnallisena toimijana tekee asiakkaitaan kuunnellen jatkuvasti työtä kehittääkseen toimintaansa.
On tärkeää, että osaamme huomioida myös nuoret, kuuntelemme nuorten tarpeita ja mitä odotuksia heillä on. Seuraamme heidän toiveitaan.
Monimuotoisen, modernin osuustoiminnan menestys edellyttää kilpailukyvyn varmistamiseksi toiminnan jatkuvaa uusiutumista ja kehittämistä.
Osuustoiminta yhteistoiminnan muotona luo yhteiskunnassa edelleen välttämättömän, tasapainottavan ja tärkeän pohjan sellaiselle taloudelliselle toiminnalle, joka perustuu jäsenten yhteistoimintaan.
Suomen menestyksen avaintekijät ovat osaaminen, yrittäminen ja yhteistyö. Parhaimmillaan osuustoiminta yhdistää itsessään onnistuneella tavalla ne kaikki ja tekee sen sosiaalisesti kestävältä, läheiseksi ja turvalliseksi koetulta suomalaiselta pohjalta.
Osuustoiminnalla voimme turvata myös omistuksen säilymisen Suomessa monilla meille tärkeillä talouselämän alueilla. Osuustoiminnallisuus elää vahvasti tätä päivää. Se on aate, joka vielä aiempaa vahvempanakin kantaa pitkälle tulevaisuuteen.
Kirjoittaja on OP Osuuskunnan hallintoneuvoston ja OP Uusimaan hallituksen puheenjohtaja sekä Pellervon hallituksen jäsen.