Parhaat osuuspankit

Oman kokoluokkansa parhaimmiksi kannattavan liiketoiminnan kasvattajiksi vuoden 2023 tuloksilla nousivat Pietarsaaren Seudun OP, Kronoby Andelsbank sekä Yläneen OP.

Teksti ja taulukot Pasi Saarnivaara
Jaa artikkeli

Osuustoiminta-lehden parhaiden osuuspankkien vertailussa ovat mukana olivat kaikki Suomen osuuspankit OP Ryhmästä ja POP Pankki -ryhmästä sekä S-Pankki. Nämä 125 pankkia pisteytettiin viidellä mittarilla: Taseen ja jäsenmäärän vuosimuutos, pääoman tuotto (ROA), vakavaraisuus ja kulu-tuottosuhde.

Aiempina vuosina vertailussa mukana ollut liikevaihdon kasvu vaihdettiin kulu-tuottosuhteeksi. Näin kannattava kasvu sai painoarvoa. Tunnusluvussa hallintokulut ja poistot jaetaan nettotuotoilla, eli mitä pienempi suhde on, sitä tehokkaammin pankki toimii.

Viime vuonna osuuspankeilla kulu-tuottosuhde oli keskimäärin alle 40 prosenttia, jota voi pitää hyvänä, kun esimerkiksi Nordealla se oli 42 prosenttia.

Osuuspankit jaettiin vertailussa kolmeen eri ryhmään taseen suuruuden mukaan. Näin vertailu oli reilumpaa, sillä mitä enemmän on varallisuutta, sitä helpompi on tehdä tulosta. Kaikissa ryhmissä oli 34-47 pankkia.

Mikäli pankki on sijoittunut kullakin mittarilla ryhmänsä parhaan kymmenyksen joukkoon, se on saanut 10 pistettä. Toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta 9 pistettä jne. Viimeisestä kymmenyksestä on saanut 1 pisteen. Yhteispistemäärä on ratkaissut sijoituksen.

”Osuuspankit jaettiin vertailussa kolmeen eri ryhmään taseen suuruuden mukaan.”

Suurilla taisto tiukkaa

Suurten pankkien sarjassa kilpailivat pankit, joiden tase on yli puoli miljardia. Isojen sarjassa paras liiketoiminnan kasvattaja oli Pietarsaaren Seudun OP. Pietarsaarelaiset osaavat ainakin pyörittää pankkitoimintaa kannattavasti, sillä kulut/tuottosuhde oli parhaimmistoa, kuin myös pääoman tuotto. Pietarsaarella on loppuvuodelle fuusioita suunnitteilla Purmon ja Kronobyn kanssa. Lopputulos voi olla hurja, sillä myös Kronoby voitti oman sarjansa.

Suurten pankkien sarjassa toiseksi sijoittui Kangasalan Seudun OP, tasapisteillä Pietarsaaren kanssa. Tasapisteissä kymppien määrä ratkaisee ja voiton vei tällä kertaa Pietarsaari. Kolmanneksi sijoittui Vaara-Karjalan OP, joka tunnettiin aikoinaan Ilomantsin OP:na.

Kronoby ja Kangasniemi keskikokoisten aatelia

Toiseksi suurimpien pankkien ryhmässä (tase 150-500 milj. €) voittajaksi nousi Kronoby Andelsbank. Kruunupyyllä etenkin pääoma saatiin tuottamaan. Jäseniäkin pankki keräsi kiitettävästi, ainakin sen kokoon suhteutettuna. Niukasti kakkoseksi jäi Kangasniemen OP, joka päihitti Kronobyn kaikilla mittareilla paitsi jäsenmäärän kasvussa. Jäsenistö kasvoi vain yhdeksällä henkilöllä. Kolmanneksi sarjassa ponnisti pohjoisen Posio tasavahvalla suorituksella.

Yläneen OP jätti muut kauas taakseen

Pienten pankkien sarjassa (tase alle 150 milj. €) voiton vei tällä kertaa Yläneen OP, joka suoriutui kiitettävästi kaikilla mittareilla. Vain taseen kasvu oli keskivertoa, tosin sen kasvattamisessa vuosi oli kaikilla haasteellinen. Noin puolella pienistä pankeista tase supistui ja kasvu oli keskimäärin vain prosentin luokkaa. Pienten ryhmässä toiseksi sijoittui Punkalaitumen OP ja kolmanneksi Niinijokivarren OP.

Pankit vähentyneet tasaista tahtia

Vuonna 2023 OP- ja POP Pankki -ryhmän osuuspankkeja oli 121, kun vielä vuonna 2005 määrä oli yli 280. Tuolloin niillä oli keskimäärin noin 4 000 jäsentä, kun vuonna 2023 keskimääräinen jäsenmäärä oli jo yli 18  000.

Maailman muuttuessa ovat pankit joutuneet hakemaan isommista yksiköistä kustannustehokkuutta sekä suurempia lainoitusmahdollisuuksia. Kaikesta päätellen trendi tulee jatkumaan ja se on ollut kiihtyvää, kun tarkastelee asiaa viiden vuoden jaksoissa. Jos sama trendi jatkuu, on viiden vuoden päästä jäljellä enää noin 70 osuuspankkia.

Left Menu Icon
Right Menu Icon