Parhaat osuuskaupat: Osuuskauppa Hämeenmaa vuoden 2023 mestari

Osuuskauppojen parhaat liiketoiminnan kasvattajat on totuttu löytämään vuodesta toiseen Karjalasta. Tällä kertaa selväksi ykköseksi kiilasi kaikkien muiden alueosuuskauppojen ohi Osuuskauppa Hämeenmaa.

Teksti ja taulukko Pasi Saarnivaara
Jaa artikkeli

Osuustoiminta-lehden osuuskauppavertailussa kärkipaikalle päässeelle Hämeenmaalle ykkössija oli ensimmäinen laatuaan. Ponnistus kärkeen oli myös merkittävä edellisvuoteen nähden, sillä silloin osuuskauppa oli sijalla kymmenen.

Hämeessä onnistuttiin viime vuonna muita paremmin etenkin liiketuloksen tuottamisessa. Tulos oli parhaimmistoa sekä suhteutettuna liikevaihtoon että pääomaan. Liiketulos oli 4,2 prosenttia liikevaihdosta, ainoastaan PKO pystyi tätä parempaan.

Omavaraisuuskin oli Hämeenmaalla yli 80 prosenttia. Tuloksella ei siis tarvitse maksaa velkoja ja investointeihinkin omat rahat riittävät hyvin myös tulevaisuudessa.

Muilla mittareilla Hämeenmaa ei ollut kaikista parhain, mutta tasaisen hyvällä suorituksella jokaisella osa-alueella se jätti ykköspaikkaan tottuneen PKO:n selvästi taakseen.

Toiseksi sijoittunut Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ei sinänsä pettänyt tänäkään vuonna. Viimeisen 10 vuoden aikana PKO on ollut aina kahden parhaan joukossa, kärkipaikalla kuusi kertaa ja kakkosena neljä.

Tällä ansioluettelolla PKO pitääkin edelleen viimeisen vuosikymmenen parhaimman osuuskaupan tittelistään kiinni.

Etelä-Karjalaan pronssia

Kolmannelle sijalle jäi tällä kertaa viime vuoden kakkonen Eekoo Etelä-Karjalasta.

Eekoon erinomaisuuteen kuuluu huippuluokan omavaraisuus (lähes 85 %) sekä kyky tuottaa tulosta suhteessa liikevaihtoon. Liikevaihdon kasvu oli muita kauppoja maltillisempaa, jonka takia kärki jäi kauas.

Tosin kolmen prosentin liikevaihdon kasvulla ei tarvitse häpeillä, kilpakumppanit sattuvat olemaan vain sen verran kovia.

Neljännen sijan vertailussa saavutti Osuuskauppa Maakunta ja viidennen Osuuskauppa Keskimaa.

Myynti kasvanut vauhdilla viime vuosina

Parhaat osuuskaupat ovat useimmiten pärjänneet etenkin liikevaihdon kasvattamisessa. Tällä kertaa Satakuntaa lukuun ottamatta kaikkien osuuskauppojen liikevaihto kasvoi ripeästi, keskimäärin viiden prosentin vauhdilla.

Osuuskaupat ovat olleet vahvalla kasvu-uralla viime vuodet, sillä viiden vuoden aikana liikevaihto on kasvanut keskimäärin lähes viittä prosenttia.

Ja ensimmäisen koronavuoden jälkeen kolmen vuoden keskimääräinen kasvu vuosittain on ollut jopa seitsemän prosenttia.

”Jokainen osuuskauppa kasvatti omaa pääomaansa, mikä tarkoittaa jäsenten omistuksen kasvua.”

Kannattavan kasvun vuosi

Vuosi 2023 oli alueosuuskaupoille jälleen erinomainen. Kaikkien 19 osuuskaupan yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 700 miljoonalla ja kuudella prosentilla yhteensä jo 13,4 miljardiin.

Kasvu oli myös kannattavaa, sillä osuuskauppojen yhteenlaskettu liiketulos kasvoi myös 40 miljoonalla eurolla 348 miljoonaan, kasvua edellisvuoteen 13 prosenttia.

Jokainen osuuskauppa kasvatti myös omaa pääomaansa, mikä tarkoittaa jäsenten omistuksen kasvua. Omat pääomat kasvoivat osuuskaupoilla yhteensä yli 282 miljoonalla eurolla.

Osuuskauppojen yhteenlaskettu tase on jo 6,6 miljardia. Tästä velatonta omaa pääomaa osuuskaupoilla on jopa viisi miljardia.

Osuuskauppojen yhteenlaskettu omavaraisuus myös parani ja on erittäin korkea, 76,3 prosenttia. Korkeampien korkojen maailmassa ja maailmantilanteen ollessa hieman epävakaa hyvä omavaraisuus luo huolettomuutta ja luottamusta tulevaan.

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon