Osuustoiminta­yritykset entistä suurempia veronmaksajia

Osuustoimintayritykset ovat maksaneet tuloveroa 2000-luvulla jo 10,3 miljardia euroa. Vuodelta 2023 tuloverot nousivat jälleen uusiin ennätyslukemiin, 764 miljoonaan euroon.

Teksti ja graafi Pasi Saarnivaara
Jaa artikkeli

OT-lehden seuraamien noin 250 perinteisen osuustoimintayrityksen tuloveroja kertyi vuonna 2023 yhteensä 764 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoden veropottiin oli 66 miljoonaa. Ensimmäisenä koronavuonna 2020 tuloverojen summa laski alimmilleen sitten vuoden 2013.

Heti seuraavana vuonna veropotti nousi ennätyslukemiin. Ja nyt tuota ennätystä on rikottu jo kaksi vuotta peräkkäin. Tuloverot ovat riippuvaisia tuloksesta ja korkea tulovero kielii hyvästä vuodesta osuustoimintayrityksiltä.

Osuustoimintayritysten osuus Suomen yhteisöverosta nousussa

Yhteisöjen tuloverot ovat vain pieni osa kokonaisveroja. Tilastokeskuksen ja Veronmaksajain keskusliiton tietojen mukaan vuonna 2023 kokonaisverokertymä veroista ja veronluonteisista maksuista Suomessa oli 116 miljardia euroa.

Tästä potista yhteisöveron osuus vuonna 2023 oli noin 8 miljardia, joka laski vuodesta 2022 sadalla miljoonalla. Osuustoimintayritysten yhteenlasketut tuloverot ovat 9,6 prosenttia tuosta koko potista.

Kun koko maan tuloverot laskivat ja osuustoimintayritykset menivät vastavirtaan, on niiden osuus nyt prosentin verran edellisvuotta suurempi.

Siitäkin huolimatta, että lukumääräisesti niitä on vain alle prosentin verran kaikista Suomen yrityksistä.

Osuustoimintayritysten veronmaksu varmasti tulee tarpeeseen, sillä Valtiokonttorin valtionvelka oli viisi vuotta sitten 106 miljardia. Viime vuonna summa oli paisunut jo 156 miljardiin. Kasvua on siis ollut 50 miljardia ja lähes 50 prosenttia.

”Vertailussa on hyvä muistaa, että tuloverot ovat vain pieni osa kaikista veronkaltaisista maksuista, joita yrityksillä on.”

OP ennätystulokseen

Suomen suurin osuustoiminnallinen veronmaksaja vuonna 2023 oli OP Ryhmä pankkeineen. Tuloverot nousivat huimaan 408 miljoonaan euroon, kasvua edellisvuodesta lähes 200 miljoonaa.

Suuret verot luonnollisesti tulivat ennätystuloksesta, kun vähittäispankkitoiminnan vetämänä ryhmän tulos nousi yli kahteen miljardiin. OP Ryhmän osuus koko veropotista oli yli puolet.

Ryhmätasolla toiseksi suurin veronmaksaja oli S-ryhmä. Myös kaupparyhmällä tuloverot kasvoivat reippaasti edellisvuodesta, kun ne nousivat 62 miljoonasta 117 miljoonaan.

Myös S-ryhmällä pankki teki oivaa tulosta, sillä S-Pankki kolminkertaisti maksamansa verot 29 miljoonaan.

Alueosuuskaupat vastasivat kuitenkin valtaosasta S-ryhmän tuloveroista ja sieltä suurimpana veronmaksajana S-ryhmän sisällä oli Osuuskauppa Hämeenmaa vajaalla 11 miljoonan euron veroilla.

S-ryhmä vastaa noin kuudesosasta koko veropotissa. Vertailussa on hyvä muistaa, että tuloverot ovat vain pieni osa kaikista veronkaltaisista maksuista, joita yrityksillä on. Esimerkiksi S-ryhmän kokonaisverojalanjälki viime vuonna oli yhteensä 1860 miljoonaa, kun mukaan otetaan välilliset verot, tulo- ja varallisuusverot sekä ennakonpidätykset ja työnantajamaksut.

Metsä Groupilla haasteellinen vuosi, LähiTapiola nousussa

Usein kärkipaikalla verojen maksussa on keikkunut Metsä Group. Metsäjätin tuloverot tällä kertaa laskivat 167 miljoonalla 104 miljoonaan haasteellisen vuoden jälkeen. Summalla kuitataan kuitenkin kolmospaikka verojen maksussa. Metsä Group vastaa edelleen noin kahdeksasosasta kaikkien osuustoimintayritysten tuloveroista.

Neljänneksi suurin veronmaksaja on tällä kertaa LähiTapiola-ryhmä, 84 miljoonan euron tuloveroilla. LähiTapiolan osuus koko potista on yli kymmenyksen. Viidentenä löytyy muiden pankkien tavoin hyvään tulokseen päässyt POP Pankki -ryhmä, joka lähes nelinkertaisti veronmaksunsa 14 miljoonaan euroon.

Elintarvikeyritysten tulos laskussa

Osuustoiminnallisten lihatalojen, Atrian ja HKFoodsin, maksamat tuloverot ovat viime vuosina laskeneet. Yhteensä lihatalojen verot olivat 10 miljoonan luokkaa. Vuonna 2023 myös Valion verot laskivat edellisvuoden 18 miljoonasta viime vuoden yhdeksään.

Left Menu Icon
Right Menu Icon