Vuonna 2023 kananmunien tuotanto laski lähes miljoonalla kilolla ja parilla prosentilla 75 miljoonaan kiloon. Keuhkoputkentulehdus (IB-virus) vaivasi kanoja, vaikuttaen tuotannon määrään.
Tämä näkyi varsinkin vuoden toisella puoliskolla, kun kesä-syyskuussa tuotanto laski viidellä prosentilla. Samaan aikaan kulutus kasvoi kolmen prosentin vauhdilla, joten munat olivat paikoittain melko vähissä.
Myöskään vientiin ei riittänyt munia yhtä paljon kuin vuonna 2022, vienti putosikin miljoonalla kilolla noin 11 miljoonaan. Vientihinta sen sijaan oli kohdillaan ja euromääräinen vienti oli kuitenkin mukavasti plussalla.
Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa tuotanto on taas kasvanut parilla prosentilla, kun IB-viruksen vaikutus tuotantoon laantui. Myös syksylle ja alkutalvelle ennakoidaan tuotannon olevan edellisvuotta suurempaa.
Tämä on jo näkynyt myös viennin piristymisenä, sillä huhti-kesäkuussa kuorimunien vienti kasvoi toistakymmentä prosenttia.
Koko vuoden tuotannoksi ennustetaan kolmen prosentin kasvua 78 miljoonaan kiloon. Ensi vuonna tuotanto pysynee nykyisellä tasollaan.
Myös kananmunien kulutus on jatkanut kasvua vuoden 2022 romahduksen jälkeen.
”Kulutuksen kasvun oletetaan loppuvuodesta hidastuvan.”
Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla kuorimunien kulutus oli lähes kolme prosenttia plussalla. Munatuotteiden kulutus on laskenut kuudella prosentilla, joten kananmunien kokonaiskulutuksen kasvu on maltillisempi (1,3 %).
Kulutuksen kasvun oletetaan loppuvuodesta hidastuvan, sillä 2023 syksyllä kulutus kasvoi todella vauhdikkaasti. Koko vuodelle ennakoidaan kuitenkin noin prosentin kulutuksen kasvua.
Tuotannon kasvaessa kulutusta nopeammin kananmunien omavaraisuusaste nousee hieman viime vuoden 117 prosentista.
Vientiin jää siis edellisvuotta enemmän kuorimunia. Vientihinta tosin harmillisesti ei ole ollut ihan samaa tasoa kuin vuotta aiemmin.
Vaikka vienti on kilomääräisesti kasvanut, on se silti euromääräisesti laskenut lähes kymmenen prosenttia.
Virikehäkit pian historiaa
Virikehäkkimunien myynti kaupoista loppuu seuraavan kahden vuoden sisällä. Tuotannon rakenteiden muutos on kuitenkin vaatinut kymmenien miljoonien eurojen investoinnit.
Samanaikainen tuotantopanosten hintojen nousu on luonut voimakasta painetta kanatiloille ja kannattavuuden kanssa painiville pakkaamoille
Jos investoinneista koituneet kustannukset saadaan neuvoteltua kauppojen kanssa hintoihin, pääsevät pakkaamot pian jo normaaliin kestävän kannattavuuden piiriin.
Ainoa osuustoiminnallinen munapakkaamo Dava Foods, jonka osaomistajana on Munakunta, kipusi viime vuonna jo useamman tappiollisen vuoden jälkeen liiketuloksessa plussan puolelle.
Investointien korvaaminen myyntihinnassa tulisi olla kauppojen velvollisuus, sillä koko siirtymä virikehäkeistä lattiakanaloihin lähti alun perin kauppojen vaatimuksesta liikkeelle.