Osuuskuntien 5,1 miljoonaa jäsentä saivat vuonna 2023 bonuksia, osuuspääoman korkoa ja ylijäämänpalautusta yhteensä 1006 miljoonaa euroa ja keskinäisten yhtiöiden 2,6 miljoonaa omistaja-asiakasta 185 miljoonan edut. Esimerkiksi LähiTapiola antaa vakuutusmäärien mukaan alennusta vakuutuksista.
Osuuskuntien bonusten kasvussa pääosaa esitti jälleen S-ryhmän alueosuuskaupat, mutta rinnalle kipusi myös bonustaan kasvattanut OP Ryhmä.
S-ryhmän palautukset yli puoli miljardia
Selvästi suurin bonusten maksaja on ollut jo pitkään S-ryhmä ja siihen kuuluvat osuuskaupat. Osuuskauppojen kaikki palautukset lähes 2,6 miljoonalle jäsenelleen olivat yhteensä jo 529 miljoonaa, joka on lähes 35 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2022.
Vihreällä kortilla tehdyistä ostoksista takaisin maksetut bonukset ovat suurin osa palautuksista, 448,6 miljoonaa euroa. Loput noin 80 miljoonaa koostuvat ylijäämänpalautuksista, maksutapaeduista sekä osuuspääoman koroista.
Alueosuuskauppojen palautukset vastaavat lähes puolta osuustoimintayritysten kaikista palautuksista.
OP Ryhmän bonukset kasvussa
Toiseksi suurimmasta bonuspotista on vastuussa OP Ryhmän osuuspankit. OP:n 2,1 miljoonaa jäsentä saivat bonuksia yhteensä 255 miljoonaa euroa, joka on nyt samalla tasolla kuin edellinen ryhmän bonusennätys vuodelta 2020.
Bonusten määrä kasvoi vuodessa 40 miljoonalla ja sitä voi käyttää ainoastaan pankkipalveluiden ja vakuutusten maksuihin. OP:n maksamat bonukset ovat noin 12 prosenttia ryhmän vuoden 2023 liiketuloksesta.
Aika kaukana osuuspankit ovat kuitenkin kilpailijoidensa omistajien palkitsemisesta. Esimerkiksi Nordean strategiaan kuuluu, että liiketuloksesta palautetaan omistajille 60-70 prosenttia joka vuosi. Ja sitä noudattaen Nordea onkin maksanut 590 000 omistajalleen vuoden 2019 jälkeen jo 14,1 miljardia euroa. Nordean osinko vuodelta 2023 on arviolta noin 3,2 miljardia.
Voikin kysyä, miksi osuuspankkien omistajat tyytyvät tuloksen palautuksissa murto-osaan verrattuna osakeyhtiömuotoisten pankkien osinkoihin? Varsinkin, kun osuuspankeissa olennaisimpia tuloksentekijöitä ovat jäsenet, jotka maksavat pankille asioinnista.
Maaninka ja Nauvo taas kärjessä
Kaikista Suomen Osuuspankeista eniten bonuksia per jäsen maksoi Maaningan OP ja niukasti toisena on Nauvon OP. Kärkikaksikko on sama kuin vuonna 2022, mutta tällä kertaa vain sijoitukset menivät toisin päin. Molemmat pankit ovat pienempiä, Nauvolla jäseniä on noin 2 000 ja Maaningalla 3 800.
Useimmiten pienemmillä paikkakunnilla ja siten pienemmillä pankeilla jäsenet keskittävät palveluja ahkerammin ja keräävät sitä kautta suuremmat bonukset. Molempien pankkien jäsenet saivat keskimäärin yli 150 euroa bonuksia vuonna 2023.
”Pienemmillä pankeilla jäsenet keskittävät palveluja ahkerammin ja keräävät suuremmat bonukset.”
Poikkeuksena pienempien pankkien joukossa on yksi Suomen suurimmista pankeista, Uudenmaan OP. Yli 360 tuhannen jäsenen pankki maksoi bonuksia jopa 48 miljoonaa euroa, sijoittuen yli sadan osuuspankin joukossa yhdeksänneksi.
Tähän vaikuttavat olennaisesti Uudenmaan asuntojen hinnat ja siten niihin haettavien lainojen suuruudet. Isommista lainoista maksetaan suurempia summia korkoina ja siten myös niistä kertyvät bonukset ovat tuhdimmat.
PeeÄssä omassa kastissaan
Kuopiolaisten oma alueosuuskauppa PeeÄssän jäsenet ovat tottuneet jo usean vuoden ajan hieman parempaan. Sillä se palauttaa hyvästä tuloksesta suuren osan omistajilleen ylijäämänpalautuksina.
Vuodelta 2023 ylijäämänpalautus oli 18 miljoonaa. Kun osuuskaupan jäsenet ovat lisäksi ahkeria keskittäjiä nostaen omaa bonusprosenttiaan, pääsee PeeÄssä palautuksissaan osuuskauppojen joukossa aivan omaan luokkaansa. Keskimäärin sen jäsenet saivat palautuksia 367 euroa per jäsen, kun kakkoseksi tulleen Kymen Seudun Osuuskaupan, eli KSO:n, jäsenet saivat 300 euroa.
Bonusportaat ja maksutapaetu on osuuskauppojen kesken jo yhtenäistetty, joten merkittävin ero kauppojen maksamissa palautuksissa syntyy juuri ylijäämänpalautuksen kautta.
Kolmannen sijan, edellisvuoden tavoin, saavutti KPO Kokkolasta. Kakkosen ja kolmosen kilpailu oli hieman tiukempaa, sillä KPO:n jäsenet saivat palautuksia keskimäärin 289 euroa vuodessa.
Kiitettävän määrän ylijäämänpalautusta maksoivat myös Osuuskauppa Keskimaa (11 miljoonaa) ja pohjoiskarjalainen PKO, yli 10 miljoonaa.