Findynet ei ole mikä tahansa yritys, vaan se on ainutlaatuinen yksityisen ja julkisen sektorin yhteishanke.
Valtiovarainministeriö myönsi osuuskunnalle kolmen miljoonan euron valtionavustuksen vuonna 2022 testiverkon rakentamista varten.
”Vuonna 2018 aloitimme yhteistyön konsortiona, mutta ymmärsimme pian, että tarvitsimme virallisen yritysmuodon.
Osuuskuntamalli tuntui oikealta, sillä olemme rakentamassa jotakin, joka on tärkeää koko yhteiskunnalle. Osuuskunnan perustimme vuonna 2021”, kertoo Findynetin toimitusjohtaja Markus Hautala.
Osuuskunnan perustajajäsenet ovat Finanssiala ry, Kela, Nixu, Nordea, OP Ryhmä, Posti, Teknologiateollisuus ry, Tietoevry ja Vastuu Group. Jäseniä otetaan myös lisää.
”Jäsenyys on avoin kaikille hyvämaineisille organisaatioille. Suurin hyöty jäsenille on, että ne pääsevät vaikuttamaan verkon pelisääntöihin Suomessa jo nyt alkuvaiheessa. Jäsenillä on osuuskunnassa erilaisia rooleja.”
Hän on työskennellyt aikoinaan kansainvälisestä maksuliikennettä hallinnoivassa SWIFT-osuuskunnassa, jota Findynetissä pidetään yhtenä esikuvana osuuskunnalle.
SWIFTin jäsenenä on yli 10 000 finanssialan yritystä ympäri maailman, joten tämä toimintamalli on osoittanut kykynsä skaalautua.
”Tavoitteemme on luoda avoin ja yhteinen verkko, joka palvelee koko yhteiskuntaa.”
Digitodisteiden hallinta keskiössä
”Kyseessä on sähköpostilaatikkoon verrattava palvelu, mutta sillä erolla, että digitaalinen lompakko kykenee hallinnoimaan viestien sijaan vahvistettuja faktoja”, Hautala valottaa.
Findynet rakentaa luottamusverkkoa kevään mittaan. Laajemman tuotannon verkko pystytetään ensi syksynä.
Findynet-verkko perustuu avoimiin määrityksiin, standardeihin ja teknologioihin.
Siten verkossa käytettäviä todisteita voidaan hallinnoida lukuisilla eri lompakkosovelluksilla, joista käyttäjät voivat vapaasti valita heille parhaiten soveltuvan.
Verkon teknologian kanssa yhteensopivia lompakkosovelluksia löytyy sovelluskaupoista jo useita kymmeniä.
Osuuskunta työllistää osuuskunnan toimitusjohtajan työnsä ohella Tietoevryn digitaalisen identiteetin alueen johtajana toimivan Markus Hautalan lisäksi neljä työntekijää, jotka työskentelevät teknologian ja liiketoiminnan kehittämisen parissa.
”Verkon teknologian kanssa yhteensopivia lompakkosovelluksia löytyy sovelluskaupoista jo useita kymmeniä.”
Osuuskunnan toiminta on avointa ja vuoropuhelu sidosryhmien kanssa aktiivista.
Sen järjestämän ekosysteemi- ja yhteistyöfoorumin tallenteet ovat esimerkiksi avoimesti saatavilla osuuskunnan YouTube-kanavalla.
Ensimmäisiä pilottihankkeita tehdään jo. HSL, Kela ja Findynet ovatkin käynnistäneet yhteisen hankkeen tavoitteenaan digitalisoida joukkoliikennevälineissä eläkeläisalennuksen saamiseksi vaadittava todistus.
Näin eläkeläinen voisi tulevaisuudessa osoittaa oikeutensa alennukseen sähköisiä itsepalvelukanavia käyttäen.
”Tavoitteemme on luoda avoin ja yhteinen verkko, joka palvelee koko yhteiskuntaa ja tekee Suomesta edelläkävijän digitaalisen luottamuksen alueella”, Markus Hautala painottaa.