Eteläpohjalaisen Hirvijärven Osuusmeijerin hallituksessa toista vuotta istuva Kaisa Rantasalo oli mukana Pellervon Päivässä toista kertaa.
Hänen mukaansa korkeatasoista ohjelmasisältöäkin tärkeämpää tapahtumassa on tuttavien ja yhteistyökumppanien tapaaminen ja tietenkin myös uudet kontaktit.
”Onhan se hienoa, kun pääsee pitkästä aikaa tällaisella osuuskuntaporukalla kokoontumaan”, Rantasalo totesi.
Ennen Pellervon Päivän seminaarin alkamista hän kuvaili tunnelmiaan odottaviksi.
Jalasjärveläinen Rantasalo päivitti kuulumisiaan tilaisuuden edetessä ja kertoi pitäneensä päivän esityksistä erityisesti HKScanin toimitusjohtaja Juha Ruoholan ja SOK:n pääjohtajan Hannu Krookin keskustelusta.
”Näin alkutuottajana olen tietenkin aina kiinnostunut kuulemaan kaupan ja elintarvikepuolen näkökulmia ruokaketjun toiminnasta.”
Rantasalon yleisarvio tämän vuoden Pellervon Päivästä oli myönteinen:
”Täällä on äärimmäisen mielenkiintoiset ja ajankohtaiset aiheet. Kun puheenvuoroissa on aina jokin osuustoiminnallinen näkökulma taustalla, se on hyvä yhdistelmä.”
Etelä-Pohjanmaalta Pellervon Päivään oli tullut myös lapualainen maidontuottaja Esa Kotala, joka toimii Valion hallintoneuvoston puheenjohtajana.
Hän arvioi käyneensä Pellervon Päivillä jo pitkälti toistakymmentä kertaa.
Taloushistorian harrastajaksi tunnustautunut Kotala sanoi olevansa erityisen kiinnostunut yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksenin esitelmästä, jonka teemana oli osuustoiminta suomalaisen yhteiskunnan kehittäjänä. Juhlitaanhan tänä vuonna myös Pellervon 125-vuotista taivalta.
”Toki samaan aikaan kiinnostavat myös esitykset, joissa pohditaan, miten osuustoiminta pystyy vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin”, pohti Kotala ja nosti esiin tulevaisuustutkija Ilkka Halavan puheenvuoroon.
Esa Kotala muistutti myös talouselämän, kuten osuustoiminnan, olevan osa yhteiskuntaa.
Hän olikin kuunnellut tarkalla korvalla työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Mika Nykäsen aiemmin päivällä Pellervon vuosikokoukseen tuoman valtiovallan tervehdyksen.
”Nykäsen esityksessä tuli selvästi esiin, mikä valtion taloustilanne tällä hetkellä on ja millaisten haasteiden edessä yhteiskunta on, esimerkkeinä ikärakenne- ja maahanmuuttokysymykset. Näihin teemoihin varmaankin myös osuustoiminta joutuu ottamaan osaltaan kantaa.”
Myös Kotala piti verkostoitumista ja osuustoiminnan vaikuttajien kohtaamista tärkeänä osana Pellervon Päivää. Hän tosin harmitteli naisten ja nuorten suhteellisen vähäistä osuutta osallistujista.
Nuorempiakin oli toki mukana. Pellervon Päivän nuorempaa polvea edusti esimerkiksi Coop Finland ry:n hallitukseen kuuluva helsinkiläinen Leo Sammallahti, jota kiinnostavat erityisesti uudenlaiset alustaosuuskunnat.
Kolmatta kertaa Pellervon Päivään osallistunut Sammallahti tunnetaan myös yrityshautomoiden ja -kiihdyttämöiden aktiivisena puolestapuhujana.
”Tulen tänne aina samalla viestillä, jolla yritän saada isot ja perinteiset osuustoimintayritykset edistämään uusien osuuskuntien perustamista. Olisi myös hienoa, jos ne kannustaisivat omia asiakasomistajiaan tekemään toistensa kanssa yhteistyötä uusien osuuskuntien perustamisen muodossa.”
Pienosuuskuntia edustava Sammallahti sanoi pitävänsä tärkeänä, että keskusteluyhteys eri kokoisten osuustoimintayritysten välillä säilyy. Siihen tarjoutuu mahdollisuus esimerkiksi Pellervon Päivän kahvihetkien lomassa.
Sammallahti odotti myös innolla puheenvuoroa Helsingin Sanomien entiseltä päätoimittajalta Anu Ubaudilta, joka työskentelee yritysmielikuvien parissa United Imaginations -brändi- ja viestintätoimistossa.
”Suhtaudun itse valtavirtaiseen vastuulliseen sijoittamiseen hyvin kriittisesti. Haluaisin kuulla, mitä Anu Ubaud aikoo tästä teemasta sanoa.”
Ensimmäistä kertaa Pellervon Päivään osallistui Suvi Honkanen, joka on LähiTapiola Savon hallituksen jäsen ja Pellervon valtuuskunnan jäsen. Hän on toiminut aiemmin myös osuuskauppa PeeÄssän henkilöstöjohtajana.
”Odotan kovasti ajankohtaisia puheenvuoroja ja tietenkin myös katsomista tulevaisuuteen, jota Ilkka Halavan merkityksellisyyttä pohtiva esitys tarjoaa.”
Suvi Honkanen sanoi olevansa kiinnostunut myös kestävyys- ja vastuullisuusteemoista, joita Anu Ubaud esityksessään käsitteli.
”Onhan tämä myös mukava tilaisuus tavata ihmisiä ympäri Suomea ja erilaisista osuustoiminnallisista yrityksistä. Toivon, että osuustoiminta tunnettaisiin paremmin ja ymmärrettäisiin, miten valtava arvo koko suomalaiselle yhteiskunnalle tällä yritysmallilla on”, sanoi Honkanen.
POP Pankki Järvi-Suomen toimitusjohtaja Soile Pusa arvioi tämän vuoden Pellervon Päivän olevan hänelle neljäs.
”Odotan sellaisia puheenvuoroja, joista saisin lisää polttoainetta omaan ajatteluuni. Se auttaa kehittämään omaakin pankkia eteenpäin osuustoiminnallisista lähtökohdista.”
Eri maakunnista tulevat äänet ovat tulleet tutuiksi myös POP Pankki Järvi-Suomessa., joka toimii Pohjois-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan alueilla.
Tämän hetken polttavia teemoja ovat useissa Pellervon Päivän esityksissä esiin tulleet polarisoituminen ja monet muutkin yhteiskunnalliset haasteet. Niiden ratkaisemiseen Pusa arveli myös osuustoiminnan voivan tarjota ratkaisuja.
”Verkostoituminen on tietenkin tärkeää. Jos itselle tulee jokin hankala kysymys, on hyvä, jos voi soittaa jollekin ja saada vinkkiä, miten asia on toisaalla hoidettu.”
Pellervon Päivän tunnelmia