Osuuskuntien maksamat bonukset omistajajäsenilleen olivat yhteensä 603 miljoonaa euroa ja keskinäisten yhtiöiden 138 miljoonaa.
Bonusten ohella osa osuuskunnista maksaa ylijäämänpalautusta ja osuuspääoman korkoa.
Kun kaikki nämä osuustoimintayritysten palautukset omistajilleen lasketaan yhteen, nousee summa jo lähes 850 miljoonaan euroon.
Alueosuuskauppojen palkitseminen yli puolet kaikista palautuksista
Suurin bonusten maksaja on S-ryhmän osuuskaupat. Osuuskauppojen bonukset lähes 2,5 miljoonalle jäsenelleen olivat yhteensä 379 miljoonaa eli 21 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.
Bonusten lisäksi osuuskaupat maksavat ylijäämän palautusta, maksutapaetua ja osuuspääoman korkoja. Nämä olivat yhteensä 57 miljoonaa, summan pysyessä ennallaan vuoteen 2020 verrattuna.
Yhteensä alueosuuskauppojen palautukset olivat siis 436 miljoonaa, joka on yli puolet kaikista osuustoimintayritysten palautuksista.
Osuuspankit tekivät täyskäännöksen
Toiseksi eniten bonuksia myöntävät OP Ryhmän osuuspankit. Jo vuosikymmenen ajan OP-bonukset ovat olleet kasvu-uralla.
Mutta nyt OP-bonusten kertymiseen tehtiin muutoksia 1.11.2020 alkaen, mikä johti bonussumman romahtamiseen lähes viidenneksellä ja takaisin vuoden 2016 tasolle.
Samaan aikaan ryhmä teki viimeisen viiden vuoden ennätyksen liiketuloksessa. OP:n bonukset olivat nyt enää 23 prosenttia tuloksesta, edellisvuoden 31 prosenttiin verrattuna, ja alle viidenneksen liiketuloksesta.
Vertailun vuoksi osakeyhtiömuotoinen kilpakumppani Nordea maksoi omille omistajilleen vuonna 2021 osinkoa lähes kolme miljardia euroa, joka on yli 70 prosenttia tilikauden tuloksesta ja 60 prosenttia liiketuloksesta.
OP:n kertomuksen mukaan omistaja-asiakkaat hyötyivät vähittäispankkitoiminnan päivittäispalvelupaketin alennetusta hinnasta noin 30 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.
Tosin esimerkiksi asuntovelallisille moni muu pankki tarjoaa nämä palvelut ilmaiseksi.
Nauvon OP pankeista paras bonusten maksaja
Osuuspankeista eniten bonuksia per jäsen maksoi Nagu Andelsbank ja toisena jälleen Lehtimäen OP. Molemmat pankit ovat vain noin 1 800 jäsenen pienempiä pankkeja.
Usein pienemmissä pankeissa ja pienemmillä paikkakunnilla pankki- ja vakuutuspalveluita keskitetään enemmän omaan pankkiin, jolloin myös bonukset per jäsen nousevat suuremmiksi. Sen sijaan kilpailu pankki- ja vakuutusasiakkaista on suurilla paikkakunnilla kovempaa.
Se taas johtaa useamman palveluntarjoajan käyttöön ja sitä kautta pienempiin bonuksiin. Suuret pankit maksavat bonuksia kuitenkin euromääräisesti reippaasti enemmän, esimerkiksi Helsingin OP 23,4 miljoonaa ja Tampereen Seudun OP 9 miljoonaa.
Koko OP Ryhmän tavoin, myös näillä pankeilla bonukset laskivat reippaasti edellisvuodesta.
PeeÄssä asiakasomistajien sankari
Kuopiolainen PeeÄssä on maksanut jäsenilleen ylijäämänpalautusta jo useamman vuoden ajan selvästi muita osuuskauppoja enemmän.
Osuuskauppojen yhtenäistäessä bonusportaat ja maksutapaedun, tulevat suurimmat erot alueosuuskauppojen kesken juuri ylijäämänpalautuksen kautta.
Ylijäämänpalautus on aidoimmillaan osuustoiminnan perusperiaatteiden mukaista, eli niiden jäsenten palkitsemista, jotka ovat myös osallistuneet eniten osuuskaupan menestykseen suuremmalla palveluiden käytöllä.
PeeÄssän asiakasomistajat saivat bonusta, maksutapaetua ja ylijäämän palautusta yhteensä keskimäärin 320 euroa per jäsen, mikä on jälleen selvästi enemmän kuin vuonna 2020.
Toiseksi parhaaksi jäsentensä palkitsijaksi nousi Kymen Seudun Osuuskauppa KSO.
Kolmanneksi pääsi kärkikahinoihin tottunut pohjalainen KPO. Sen jäsenet saivat palautuksia keskimäärin 252 euroa vuodessa, jääden vain kymmenen euroa KSO:n jäsenten 262 eurosta.